Vodeni sportovi

Majstorica odlučuje o prvaku: „Peta utakmica dobra je za gledatelje, ali nije za igrače i trenere“

Davor Kovačević • četvrtak, 21.05.2015.
Majstorica odlučuje o prvaku: „Peta utakmica dobra je za gledatelje, ali nije za igrače i trenere“
Foto: FaH

Poslije novog gruškog trilera u kojem je Jug izborio odlučujuću utakmicu u prvom su planu sudačke odluke, no sve će se to nakratko zaboraviti kada u subotu od 18:40 jugaši i primorjaši krenu u prvo rasplivavanje za loptu.

Ne stišava se bura na relaciji Rijeka – sudačka organizacija – Dubrovnik. Ako trebamo prejudicirati, neće se stišati ni do konca ovog tjedna kada je vrhunac svega dosad odigranog. U subotu se igra majstorica u čijih će 40 minuta stati svi raspleti dosadašnje četiri utakmice. Koji su bili jedan dramatičnij od drugog.

Tu je majstoricu i priželjkivani povratak na Kantridu Jug za prilike vrhunskog vaterpola kakav se u hrvatskom finalu i igra izborio na rijetko viđen način. Stigao je na sam rub ponora koji bi ga gurnuo u novu sezonu bez domaćeg trofeja, samim time i razočaravajuću. Od 0:5 u 13. minuti do pobjede nakon peteraca. Probudio se dubrovački despet, zajedno s 2500 navijača u Gružu koji je posjetio na one najsjajnije dane.

”Razbudila nas je publika i to njihovo navijanje od prve do zadnje minute. Čini mi se da smo nošeni tom euforijom nakon početnih 0:5 napravili seriju od 7-1. Ne sjećam se da je to netko učinio ovakvoj momčadi kao što je Primorje. Zato čestitam našim igračima. Bilo je grešaka, ali pobjeda je najvažnija”, sažeo je pomoćni trener Juga Mile SModlaka za službenu stranicu dubrovačkog kluba.

Četvrta utakmica je neodoljivo podsjetila na onu drugu koja se također igrala u Gružu. Od izgubljenog i dezorijentiranog Juga na početku, istog takvog Primorja u nastavku pa do ruleta peteraca koji se je ponovno bio sretan za jugaše.

”Iskreno, očekivao sam da ćemo imati problem na početku utakmice jer Primorje je došlo opušteno i stvarno su željeli osvojiti Prvenstvo u Gružu. Već u prva tri napada se vidjelo koliko smo mi bili zakočeni i da nije dobro. Pali smo pod utjecaj punih tribina jer su se naši igrači, nažalost, odvikli od igranja pred ovako ispunjenim tribinama”, nastavio je nekadašnji hrvatski sidrun.

Primorje – Jug – Primorje - ?. Takav je redoslijed onih koji su nakon utakmice razloge poraza tražili u suđenju. U takvom ratu u bazenu koji je svakom sljedećom utakmicom sve više eskalirao preko medija očekivano je bilo da poraženi ponovno prstom uperi u suce. Ovog su puta ljudi u bijelom bili Štampalija i Putniković, a potez Šibenčanina Štampalije je i odlučio pobjednika. U drugoj seriji izvođenja peteraca spustivši ruku dao je znak za izvođenje Petru Muslimu koji valjda zbog silnih gruških decibela taj znak nije čuo i vrijeme za šut je isteklo. Raritetan događaj, ali po svemu sudeći i ispravno okarakteriziran makar je riječka sedmica bila vruće glave prema medijima.

„Ovo nema nigdje, sudac mi nije dopustio izvesti peterac. Skandal!”, ispalio je Muslim čija je budućnost za petu utakmicu upitna jer je nakon neuspjelog izvođenja dosta jače nego što je trebalo vratio loptu sucu i zaradio isključenje s pravom zamjene.

Tu riječki prigovori nisu stali jer osim novog nesrazmjera u isključenjima upitna je bila regularnost peterca Nikole Janovića koji je pucao ranije nego mu je to dopustio Putniković. Realan kakav je trener Primorja Asić je najveći razlog poraza pronašao u vlastitim pogreškama. Možda i akumulirano najkobniju od svih napravio je Španjolac Garcia koji je na startu posljednje četvrtine izbio sam ispred Bijača i potom nepsretno ispustio loptu.Tada je rezultat glasio 6:6.

”Nažalost, zbog nekih grešaka koje smo napravili nismo se uspjeli vratiti u igru i pobijediti. Ponovno smo ostali kratki u ruletu peteraca i to drugi put zaredom, ali valjda će biti treća sreća ako u subotu bude peteraca. Peta utakmica je dobra za vaterpolo za publiku, ali za nas trenere i za igrače nije. Ova finalna serija je izuzetno teška, možda i najteža u zadnjih deset godina. Neka u subotu pobijedi bolji”, rekao je Asić.

Prijenosni pehar za osvajača ponovno se vraća u Rijeku iako su ga Riječani u Dubrovnik ponijeli s jasnom namjerom da ga tamo opet podignu. Tko će ga podići saznat ćemo nakon nove subotnje bitke na Kantridi. I da, nećete vjerovati, ona će biti uz izravan prijenost na HRT-u od 18:40.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!