Ostali sportovi

Hrvatski rekord Ivančević na 100m i rekordi štafeta na 4x200m

Sportnet • nedjelja, 14.06.2015.
Hrvatski rekord Ivančević na 100m i rekordi štafeta na 4x200m

AK Agram i Hrvatski atletski savez organizirali su ekipno natjecanje predviđeno za ponajbolje atletičare i atletičarke diljem Hrvatske. Ekipni prvaci Hrvatske su seniori i seniorke Dinama-Zrinjevca, a od značajnih postignuća vrijedi istaknuti hrvatski rekord Andreje Ivančević na 100m kao i dva odnosno tri rekorda na štafetama 4x200 metara.

U jednom danu je održano 19 muških i ženskih disciplina, a klubovi su se natjecali u A programu i B programu prvenstva.

Iako je bilo izuzetno vruće postignuto je nekoliko izvrsnih rezultata. To se prije svega odnosi na Andreu Ivančević koja na 100m istrčala novi hrvatski rekord 11.48. Time je nadmašila prijašnji rezultat Maje Golub (11.51), istrčan prije više od 6 godina u Varaždinu. Kasnije je pobijedila i na 100 m prepone s 13.17, također kvalitetan rezultat. Disciplina štafeta 4 x 200m dugo se nije trčale na ovim prostorima u ovoj konkurenciji i očekivali su se novi hrvatski rekordi ovdje. To se i ostvarilo i disciplina se pokazala kao pun pogodak.

Prvo su atletičarke AK Sloboda u sastavu Marija Hižman, Lucija Pokos, Kristina Dudek i Mateja Jambrović uvjerljivo pobijedile i istrčale novi seniorski rekord u vremenu 1:36,52 te nadmašile prijašnji od 1:42,7 koji je stajao čak 51 godinu. Natjecanje je zaključeno pobjedom mladih atletičara AK Agram (Zvonimir Topić, Hrvoje Čukman, Bruno Penezić i Mateo Kovačić) i rekordnim vremenom – 1:26,82. Osim postavljenog novog seniorskog rekorda nakon 30 godina, s obzirom na starosnu dob ove štafete, a ona još uvijek pripada juniorskoj kategoriji, nadmašen je i juniorski rekord star 40 godina.

Postignut je niz vrlo dobrih pojedinačnih rezultata: Marin Premeru je bacio kuglu 20.21m, Roland Varga pobjednik je u bacanju diska sa 62.29 m, Marko Prugovečki skočio je u dalj 7.82 m, Ivan Horvat na motki je preskočio 5.20m, Kristinu Dudek pobjednica je na 400 m s točno 54.00 i Paola Borović najbolja je na skoku u dalj seniorki sa 6.30 m, ali uz nedozvoljeni vjetar (6,24 m s dozvoljenim vjetrom). Najuspješniji klub i ekipni prvak Hrvatske u A programu za ovu godinu je AK Dinamo-Zrinjevac i to u muškoj i ženskoj konkurenciji. Njihovi seniori osvojili su 16.308 bodova, a seniorke malo manje, 16.153 bodova, ali je njihova pobjeda zato još uvjerljivija. Drugi je obje konkurencije bio AK Agram, a treći AK Zagreb-Ulix. U B programu nastupili su klubovi samo u muškoj konkurenciji, a prvak je postao ASK iz Splita.

Iduće međunarodno natjecanje za pojedine seniore i seniorke je Ekipno prvenstvo Europe (2. liga) koje se iduću subotu i nedjelju, 20. i 21. lipnja održava u bugarskoj Staroj Zagori. Za to vrijeme na kalendaru Hrvatskog atletskog saveza na rasporedu je Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje (do 14 godina) te mlađe kadete i kadetkinje (do 12 godina), ponovno u Zagrebu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!