Vodeni sportovi

Goran Čolak spreman za pothvat i obranu sva tri zlata sa zadnjeg SP-a

Sportnet • utorak, 16.06.2015.
Goran Čolak spreman za pothvat i obranu sva tri zlata sa zadnjeg SP-a

Svjetski rekorder i nositelj sva tri zlata s posljednjeg Svjetskog prvenstva hrvatski reprezentativac Goran Čolak od 19. do 28. ovog mjeseca nastupa na Svjetskom bazenskom prvenstvu u Beogradu uz jedan od najvećih izazova dosadašnje karijere da na ovom prestižnom natjecanju obrani sva tri najviša zlatna odličja...

Kada je slavni jamajčanski sprinter Usain Bolt na Svjetskom prvenstvu 2009. u Berlinu u samo nekoliko dana skinuo svjetske rekorde na 100 i 200 metara, taj događaj u međunarodnoj javnosti primljen je kao svjetska senzacija.

Ono što je "Lightning Bolt" učinio u atletici, međutim, već godinama jedan Hrvat čini u ronjenju na dah. Od 2007. do danas Goran Čolak (Zagreb, 1983.) čak desetak je puta rušio svjetske rekorde u različitim ronilačkim disciplinama, a trenutačno drži svjetski rekord postignut prošle godine na Tenerifima u kategoriji DYN - dinamike s perajama s prijeđenih 288 metara - u jednom jedinom dahu.

S posljednjega Svjetskog bazenskog prvenstva u organizaciji AIDA-e - krovne međunarodne ronilačke organizacije sa sjedištem u Lausanni u Švicarskoj, Čolak se vratio s čak tri zlatne medalje koje je osvojio u disciplinama DYN - dinamike s perajama, DNF - dinamike bez peraja te STA - u statičnoj apnei ili zadržavanju daha.

U tom trenutku Čolak je postao jedini ronilac u cjelokupnoj povijesti ovoga iznimno zahtjevnog sporta koji je na jednom jedinom prvenstvu osvojio sva tri najviša odličja. Niti jednom sportašu u ronjenju na dah prije njega to nije pošlo za rukom.

U Goranovom dinamičnom kalendaru novi veliki sportski izazov sada je pred njim: od 19. do 28. ovog mjeseca u Beogradu održava se Svjetsko bazensko prvenstvo - najbitnije i najprestižnije natjecanje u svijetu ronjenja na dah. Goran će nastupiti kao član Hrvatske reprezentacije pod vodstvom izbornika Vedrana Milata i trenera Ivana Drviša, koja je izabrana na Prvenstvu Hrvatske održanom ovog svibnja u Splitu.

No za ovog izvanserijskog sportaša maksimalni plan nije obraniti samo jednu od tri zlata. Ljestvica je postavljena najviše moguće: Goranov je plan potvrditi sva tri najviša odličja.

Pritom je ipak sportski realan: "Danas je sport napredovao toliko da je realno bilo koja medalja iz svake discipline uspjeh", komentira Goran u stanci intenzivnih priprema za skorašnje sportsko iskušenje. "Ljudi se danas specijaliziraju po disciplinama, tako da se uvijek natječem protiv specijalaca u svakoj od disciplina, a to je recimo kao da trčite 100, 200 i 400 metara na Olimpijskim igrama i očekujete zlato u svakoj od tih disciplina".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Vodeni sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!