Ostali sportovi

Otišao je čovjek koji je nadilazio granice baseballa

Filip Jukić • četvrtak, 24.09.2015.
Otišao je čovjek koji je nadilazio granice baseballa

U 90. godini života preminuo je jedan od najpopularnijih, ne samo bejzbolaša, već sportaša u povijesti SAD-a, Yogi Berra. Osim fantastičnih predstava u svoj bogatoj Yankee karijeri, Berra je sportsku javnost konstantno oduševljavao i, sada već slavnim, "biser"-izjavama, yogi-ismsima.

U utorak navečer po lokalnom vremenu preminula je legendarna osmica NY Yankeesa i čitav bejzbolski svijet je na trenutak zastao kako bi odao počast ovom velikanu. Čak 19 sezona u klubu iz Bronxa (tek nakratko igrao je i za NY Metse 1965. godine) proveo je Berra te je za to vrijeme osvojio nevjerojatnih 10 World Series naslova (kasnije i tri kao trener), uz tri titule najkorisnijeg igrača lige.

"Izgubili smo ikonu", kratko i jasno su se očitovali Yankeesi na svojim službenim stranicama, objavljujući nakon toga mnoštvo sadržaja iz arhive kojega, kada je u pitanju Yogi, ne samo da ima puno, već je dobar dio trajno upisan u američku sportsku kulturu i anale.

Ono po čemu je dio javnosti koji nije toliko "zagrijan" za trčanje po bazama znao za ovu bejzbolsku zvijezdu su njegove izjave koje nisu uvijek bile najspretnije, ali su uvijek širile dobre vibracije i ljubav koju je ovaj veliki catcher imao za ljude oko sebe, baseball i život općenito.

"90 % baseballa je u glavi, druga polovica je pitanje fizičke spreme." vjerojatno je najpoznatija umotvorina Yogija. Da, u toj izjavi nisu zadovoljeni svi uvjeti matematike, ali svi su znali što je Berra htio reći i svi bi uvijek sa smiješkom popratili/ citirali tu njegovu misao.

Pravim imenom Lawrence Peter Berra, Yogi se rodio 1925. godine u talijanskoj obitelji u St. Louisu. Veliki uspjesi na terenu, jednostavnost, skromnost i ljubaznost prema svima u svijetu baseballa (a i šire), doveli su ga u Bejzbolsku kuću slavnih 1972. U drugom svjetskom ratu borio se u redovima američke mornarice, što ga je, tvrde mu bliski ljudi, uvelike oblikovalo i naučilo disciplini i podnošenju žrtve potrebne za uspjeh.

"Budućnost nije što je nekada bila" rekao je jednom Berra želeći komentirati kako su se očekivanja o budućim vremenima promijenila, dok se sada može reći kako bejzbolske sezone više neće biti što su nekada bile dok su imale njega, kao igrača, kao managera, kao umirovljenu legendu koja je pratila Yankse, kao čovjeka...

Sada će mnogi, što bi i trebali i što je apsolutno logično i opravdano, pričati o velikim uspjesima Yogija kao igrača i trenera. Međutim, još možda i više njih će citirati njegove slavne izjave, na što bi on vjerojatno odgovorio: (uostalom kako jednom već i je kada je shvatio koliko ljudi prenosi njegove riječi koje su u originalu zapravo pripadale nekome drugom) Ja nisam rekao većinu tih stvari što sam rekao.".

Lawrence Peter "Yogi" Berra 12. svibnja 1925 - 22. rujna 2015.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • sprewell24.09.2015. u 23:21
  Bravo za clanak
  sprewell
 • Clint 5024.09.2015. u 19:15
  ja znam da je sudjelovao u danu d, e sad jel bio jedini...
  Clint 50
 • holut24.09.2015. u 19:15
  Svaka čast za članak o legendi! Ovo je bilo u stilu Sportneta iz nekih tamo davnih dana...
  holut
 • nevals24.09.2015. u 17:16
  Jucer samcuo na sportskom radiju da je Berra bio jedini profesionalni baseball igrac koji se 6. 6. 1944 iskrcao na pijesak Normandije.
  nevals