Ostali sportovi

Hrvatska reprezentativka u letenju balonima na vrući zrak Marija Petrić Mikloušić ušla u povijest

HINA • četvrtak, 12.11.2015.
Hrvatska reprezentativka u letenju balonima na vrući zrak Marija Petrić Mikloušić ušla u povijest

Predsjednica Balon kluba Zagreb i hrvatska reprezentativka u letenju balonima na vrući zrak Marija Petrić-Mikloušić ušla je u povijest kao prvi pilot balona koji se vinuo u nebo pogonjen isključivo sunčevom energijom.

Prvi registrirani let letjelicom na solarni pogon ostvaren je u mjesecolikom krajoliku White Sands pustinje u Novom Meksiku, na simboličnom mjestu gdje je prije više od 70 godina započeo razvoj raketa koje su se kasnije koristile u Apollo programu.

Solarni balon na vrući zrak nazvan “9A-OAEC Aerocene” razvijen je kao skulptura na granici znanosti i umjetnosti u sklopu projekta svjetski priznatog umjetnika Tomasa Saracena koji je do sada kroz niz umjetničkih projekata razvijao ideju revolucionariziranja kako leta, tako i putovanja u svemir, bez raketnog pogona i bez emisija CO2.

Ova revolucionarna "mjesečeva šetnja" kako ju nazivaju, održana je u sklopu simpozija "Space Withouth Rockets: Alternatives in space travel" održanog na Sveučilištu u Texasu u El Pasu koji je okupio najutjecajnije umjetnike, tehnologe, poduzetnike i znanstvenike uključene u stvaranje alternativnih metoda putovanja u svemir. Cilj projekta je u nadolazećim godinama realizirati prvi suncem pogonjen let oko svijeta, a dogorčno i putovanje u svemir.

Marija Petrić Mikloušić je pilot instruktor s više od 1000 sati naleta, a 2002. godine je bila četvrta žena pilot na svjetskoj rang listi. Prvi je ženski pilot balona u regiji i za sada jedina Hrvatica sa dozvolom za samostalno letenja balonom na vrući zrak. Prva je žena koja je preletjela Olimp u Grčkoj 1999. godine.

Marija Petrić-Mikloušić ušla je u povijest kao prvi pilot balona na vrući zrak u povijesti koji je se vinuo u nebo pogonjen isključivo sunčevom energijom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • kikinho712.11.2015. u 15:41
    Lijepi podvig. Svaka čast.
    kikinho7