Vodeni sportovi

Karla Šitić bez olimpijske vize

Krešimir Bošković • nedjelja, 12.06.2016.
Karla Šitić bez olimpijske vize

U jučer održanoj kvalifikacijskoj utrci za nastup na Olimpijskim igrama u daljinskom plivanju Hrvatsku je predstavljala Karla Šitić. Nažalost, ona ovaj put nije uspjela izboriti plasman na Igre, za razliku od prije četiri godine kada je na kraju stigla do 11. mjesta u olimpijskom plivačkom maratonu.

Na stazi u Setubalu u borbu za jedno od preostalih 15 mjesta u olimpijskoj utrci krenula je 51 plivačica iz 31 države. Plivalo se šest krugova dužine 1666 metara. Na samom početku vodstvo u utrci preuzela je Kineskinja Siyu Yan koja je u vodstvu bila nešto duže od prva dva kruga. Na kraju prvog kruga Karla Šitić se nalazila na 42. mjestu i u tom trenutku je izgledalo da je borba za mjesto u olimpijskoj utrci završeno. Mali tračak nade pojavio se na kraju drugog kruga kada je Karla napredovala na 25. mjesto, a njezin zaostatak u tom trenutku iznosio je 15 sekunda za vodećom.

Na kraju trećeg kruga odnosno na polovici utrke u vodstvu je bila Poljakinja Joana Zachoszcz. Karla je i dalje bila na 25. mjestu, ali je njezin zaostatak u ovom trenutku iznosio samo 6 sekunda i tada je izgledalo da je uhvatila pravi ritam. U četvrtom krugu vodstvo u utrci preuzela je druga Kineskinja Xin Xin dok je Karla napredovala do 21. mjesta, ali je njezin zaostatak ponovno narastao na 16 sekundi.

Xin je bila vodeća i na ulasku u posljednji krug. Hrvatska predstavnica je u tom trenutku bila na diobi 20. mjesta uz popriličan zaostatak od preko minutu i dvadeset sekundi. Posljednji krug su plivačice odradile u punom sprintu, a pobjednica je postala Xin ispred Britanke Payne i Ekvadorke Arevalo. Karla je na kraju završila na 29. mjestu sa zaostatkom od tri minute i 24 sekunde što je nije bilo dovoljno da ode na još jedne Olimpijske igre. Među djevojkama koje su se plasirale u Rio našla se i Slovenka Špela Perše koja je utrku završila na 12. mjestu, ali je bez obzira na to izborila direktan plasman zbog toga što su se ispred nje u poretku našle po dvije predstavnice Kine, Velike Britanije i Australije, a olimpijsku vizu mogla je izboriti samo jedna plivačica iz jedne države.

Utrku koja je obilovala udarcima nisu završile tri djevojke, dok je Belgijanka Bonnet diskvalificirana. U današnjoj muškoj kvalifikacijskoj utrci Hrvatska nije imala svog predstavnika.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!