Nogomet

Antolić: "Treba otkriti tko to financira i kako mogu doći ovdje i napraviti cirkus"

HINA • subota, 18.06.2016.
Antolić: "Treba otkriti tko to financira i kako mogu doći ovdje i napraviti cirkus"
Foto: FaH

Dan nakon nereda hrvatskih huligana na utakmici između Hrvatske i Češke u Saint Etienneu, Hrvatski nogometni savez (HNS) je u Deauvilleu sazvao novinarsku konferenciju na kojoj su gostovali povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković, te Krešimir Antolić, dopredsjednik HNS-ove Komisije za sigurnost.

Iznoseći kronologiju događaja, Marković je naglasio kako je HNS 14. lipnja svoja saznanja o mogućim neredima podijelio s hrvatskom policijom, dan kasnije o svemu su obavijestili UEFA-u i francusku policiju, a na dan utakmice i delegata UEFA-e, te 'security officera'.

"Upozorili smo ih da će se u 85. minuti pokušati prekinuti utakmica. Vidjeli ste da je francuska specijalna policija u 82. minuti napravila kordon oko naših navijača. Da nije bilo njih imali bi i goru situaciju i danas bi govorili o prekidu utakmice i češkoj pobjedi 3-0," kazao je Marković.

Na pitanje jesu li poznata imena izgrednika, Marković je dodao.

"Na ovo vaše pitanje bolji odgovor može dati MUP, no doznali smo da se radi obrada u Hrvatskoj."

Sve je najviše zanimalo kako je moguće da se dogodio incident nakon svih upozorenja.

"HNS nema alate, to može jedino riješiti policija i pravosuđe," kazao je Antolić dodavši: "Imali smo jednog od najiskusnijeg 'sigurnjaka' u Europi, on je kazao kako nikada nije vidio tako dobru pripremu utakmice."

Bez objašnjenja je ostalo pitanje i kako je moguće da u trenutku kada se nad francuskom nadvila nova teroristička prijetnja, navijači na stadion unesu toliko pirotehnike.

"Sigurno će se napraviti analiza da se takve stvari više ne ponove," dodao je HNS-ov povjerenik za sigurnost.

Antolić je naglasio kako bi se hrvatska policija trebala huliganima baviti 365 dana u godinu za što ima iskustvo, kapacitet i znanje.

"Naša policija se bavi posljedicama, a ne uzrocima," kazao je Antolić naglasivši kako su nerede po njegovoj procjeni izavali mladići između 18-25 godina.

"Treba otkriti tko to financira i kako mogu doći ovdje i napraviti cirkus. To može napraviti samo policija. Sve do sada je bilo samo gašenje požar."

Strane novinare su najviše zanimali razlozi huliganskog ispada na utakmici protiv Češke.

"Oni govore da je to borba protiv HNS-a, ali HNS je legalna institucija. To nije legitimno, ni racionalno. Ovo ima obilježje terorizma. Napad na reprezentaciju je i napad na državu", kazao je Antolić.

Marković nije želio otkriti spremaju li se možda i neredi na idućoj utakmici u Bordeauxu protiv Španjolske.

"Imamo podatke, ali podijelit ćemo ih s hrvatskom i francuskom policijom", istaknuo je.

Na pitanje stoji li iza svega Torcida, Antolić je istaknuo.

"Puno toga kazuje da je predvodnik i organizator bila Torcida. Govore sve činjenice da su upravo to oni napravili", kazao je Antolić dodavši kako se prvi put dogodilo da su pravi navijači ustali protv huligana zbog čega je došlo do fizičkog obračuna.

"Očito su hrvatski građani izgubili vjeru u hrvatske institucije. No, takve stvari treba riješiti država, a ne navijači."

U HNS-u nisu željeli nagađati o mogućim kaznama koje prijete nakon izgreda u Saint Etienneu.

"Ne želimo spekulirati o mogućim kaznama UEFA-e," kazao je glasnogovornik Tomislav Pacak koji je još jednom naglasio kako HNS osuđuje sve oblike navijačkog nasilja, rasizma i nedoličnog ponašanja.

UEFA je pokrenula postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog čak četiri prekršaja - zbog pirotehnike, bacanja raznih predmeta na teren, divljanja navijača na tribini, te rasizma. Objavili su kako će odluku o kazni donijeti u ponedjeljak 20. lipnja.

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • mrkrunimir 1019.06.2016. u 02:22
  Czech Republic - Croatia 2-2 (HRT 2 HD, trajanje 22:38) Sažetak https://vk.com/video230765537_456239411
  mrkrunimir 10
 • Aurelio6519.06.2016. u 00:56
  Pa je jedino rješenje doći u Francusku i raditi teška sranja.Bravo!
  Aurelio65
 • sraka18.06.2016. u 22:41
  Antolicu... Nemate alate, ali su alati tu kad treba nevinima dijeliti zabrane za Maksimir. U pravu si kada kazes da se policija ne bavi uzrocima jer da se bavi, onda bi tvoj shef mamic bio u zatvoru odavno. Politicki poltroni koji vam svima drze stangu bi bili u zatvoru odavna. Vrbanovic bi odavna... [više na forumu]
  sraka