Ostali sportovi

Josip Pavić nosi hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Riju

HINA • ponedjeljak, 27.06.2016.
Josip Pavić nosi hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Riju
Foto: Martina Japundžić

Vaterpolist Josip Pavić, zlatni olimpijac s OI London kojem će ovo biti treći nastup na Igrama, bit će hrvatski stjegonoša na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Riju, odlučilo je u ponedjeljak Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na sjednici održanoj u ponedjeljak.

Bit će to ujedno i treći put, nakon Perice Bukića i Dubravka Šimenca, da čast nošenja hrvatskog stijega na otvaranju Igara pripadne vaterpolistu.

Kriteriji za izbor stjegonoše Hrvatske olimpijske delegacije su sportska uspješnost i dostignuća na sportskim natjecanjima, a posebice na olimpijskim igrama, ali i objektivna mogućnost sudjelovanja na svečanosti otvaranja s obzirom na kalendar natjecanja. Neki od olimpijaca, poput Sandre Perković, na dan otvaranja Igara 5. kolovoza još neće biti u Riju, dok neke druge već 6. kolovoza rano ujutro očekuju prvi nastupi.

Vijeće je uputilo Skupštini HOO-a odluku o provedbi izbora za mandatno razdoblje 2016. - 2020., a izbornu sjednicu Skupštine zakazalo je za 7. studenog 2016. godine. Tom se odlukom pristupa provedbi izbora za nove predstavnike u Skupštini HOO-a, kao i izbora za predsjednika, četiri dopredsjednika, članove Vijeća, članove Nadzornog odbora i članove Etičkog odbora HOO-a.

U 2016. godini biraju se i tri sportašice i tri sportaša iz olimpijskih sportova za članove Komisije sportaša HOO-a. Rok za kandidaturu je 10. srpanj, kandidirati se mogu olimpijci, sudionici OI London ili evidentni kandidati za OI Rio. Članove će birati hrvatski olimpijci na Olimpijskim igrama u Riju. Napomenimo kako su tri člana Komisije istodobno i članovi Skupštine HOO-a, a predsjednik Komisije je član Vijeća HOO-a.

Osim ovoga, Vijeće HOO-a je odlučilo i da judašica Barbara Matić, 67. hrvatska sportašica koja se kvalificirala na OI Rio, i službeno postane korisnica Olimpijskog programa HOO-a. U Program potpore kvalitetnim sportašima Vijeće je uvrstilo hrvača Antonija Kamenjaševića, srebrnog na Europskom prvenstvu U-23, zatim karatisticu Tinu Marić, zlatnu na Europskom prvenstvu U-21, kao i karatistice Saru Siddiqui i Ivonu Tubić te karataša Filipa Barača, također na temelju uspjeha postignutih na Europskom prvenstvu U-23. Novi korisnici Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija su boksači kadetskog uzrasta Marko Prtenjača i Dorijan Marko te karatistica Jelena Pehar, zlatna na Svjetskom kadetskom prvenstvu. HOO će sufinancirati rad trenera kickboxinga Siniše Andrijaševića u kategoriji Kvalitetnih trenera te trenera hrvanja Antona Đoka kao trenera mlađih dobnih kategorija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • ivomir28.06.2016. u 11:54
  @elpistolerouvijek će mi ostati u sjećanju njegova izjava kad je odlazio iz mladosti: Imao sam 100 razloga da odem, ali uvijek sam tražio samo jedan da ostanem"
  ivomir
 • narada10828.06.2016. u 01:24
  a vjerojatno će mu biti zadnje OI, dakle ...
  narada108
 • Branko Polo27.06.2016. u 20:08
  Zasluženo:)
  Branko Polo
 • el_pistolero27.06.2016. u 17:20
  Pohvaljujem ovaj potez HOO-a, izuzetno mi je drago da je Paviću ukazana ta čast jer je vrhunski profesionalac i pošten momak koji je u svakoj utakmici dao sve od sebe reprezentaciji. Bilo je još kandidata kojima se mogao povjeriti taj zadatak, ali ako je itko zaslužio to je onda on. Nemojmo... [više na forumu]
  el_pistolero