Ostali sportovi

Jedriličari spremni, borilište manje-više

Sportnet • nedjelja, 07.08.2016.
Jedriličari spremni, borilište manje-više

Počela su premjeravanja na olimpijskoj regati u Rio de Janeiru. Do prvog dana natjecanja još su dva dana. Prvi startaju laseraši Tonči Stipanović i Tina Mihelić, te daskaš Luka Mratović. Cijela hrvatska jedriličarska olimpijska misija je stigla u Rio i smireno se pripremaju za početak natjecanja, u laganom kaosu koji vlada u Marini da Gloria, sjedištu olimpijske regate.

Infrastruktura olimpijske marine je gotova, međutim u organizacijskom smislu puno toga nedostaje, a najčešći odgovor koji se od zaista maksimalno susretljivih i simpatičnih domaćina dobije je: ne znam. I ne uzbuđuju se baš previše. Dojam je zapravo kao da ni ne znaju kako bi trebala olimpijska regata izgledati. No, unatoč organizacijskim poteškoćama i činjenici da je zasad Rio de Janeiro daleko ispod Londona 2012., a da se o Qingdau 2008. niti ne govori, stvari se uglavnom kotrljaju i regata će početi u potpunosti prema rasporedu, a slika koja će biti poslana u svijet bit će prekrasna. Marina da Gloria smještena je pokraj plaže Flamengo, gdje je predviđena zona za gledatelje. Na snimkama i fotografijama u pozadini jedrilica bit će dvije čuvene prepoznatljive vizure Rija – Glava šećera iliti Pao du Acucar, te skulptura Isusa.

More na regatnim poljima u zaljevu Guanabara je prljavo, ali nije nepodnošljivo, najvažnije je da nema otpada, koji za samo natjecanje može biti veliki problem, udarac može oštetiti jedrilicu, vrećica zalijepljena na kobilici ili kormilu usporiti brod, itd. Svaki „susret“ s otpadom može značiti loš rezultat. To je ono što sportaši u ovom trenutku stavljaju u prvi plan.

"Prljavština srećom ne zaustavlja brod, a moram reći da čak ni ne zaudara. Nema neugodnog mirisa, jedino je vizualno ta smeđa boja, zna biti pjene, ali nije nešto što će odlučivati", prenio je izbornik Edo Fantela.

Hrvatski jedriličari smireno se spremaju za regatu. Svi se dobro osjećaju, nema ozljeda ni bolesti, da kucnemo o drvo, sve je na svome mjestu. Koncentrirani su maksimalno.

"Mislim da su svi zadovoljni, opušteni, odradili su ono što su mislili odraditi. Izuzetno nam je iskusna ekipa, svi imaju dva i više olimpijskih ciklusa iza sebe. U naponu snage su, u godinama su koje obično osvajači medalja imaju, iskustvo je izuzetno važno, oni ga imaju. U Pekingu su bili mladi i napravili su čudo, u Londonu mislili smo da smo spremni, jedriličari su mislili da su spremni, međutim u Londonu smo išli na najgori mogući teren, u goste Britancima, i pokazalo se da je procjena bila dobra, tamo se radilo izvan regatnog polja. Ovdje smo na neutralnom terenu i zbilja su svi uvjeti stvoreni da se realno može očekivati medalja, s tim da je u jedrenju to zbilja teško prognozirati", ističe Fantela.

Vrlo vruć je dan bio u Marini da Gloria, zimsko vrijeme, ali naravno 28 stupnjeva temperatura zraka, prilično sparno, no srećom vjetra ima, puše zasad svaki dan, što je najbitniji podatak u vremenskom izvješću. Samo jedan je još dan do početka jedriličarskih natjecanja. U ponedjeljak 8. kolovoza startaju laseraši Tonči Stipanović i Tina Mihelić, te daskaš Luka Mratović.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!