Ostali sportovi

Stipanović: "Nisam došao u turističko razgledavanje"

Sportnet • nedjelja, 07.08.2016.
Stipanović: "Nisam došao u turističko razgledavanje"

Sutra je prvi dan olimpijske regate 2016. Na more isplovljavaju Tonči Stipanović i Tina Mihelić, te Luka Mratović. Ostali naši jedriličari odrađuju premjeravanja. Jak vjetar stvorio je danas poteškoće u olimpijskoj marini, odnio je dio krova na press centru, koji je stoga evakuiran i zasad zatvoren. No, dobre su vijesti da je voda na regatnim poljima prema izvješću zdravstvene komisije Svjetskog jedriličarskog saveza podobna čak i za plivanje.

Stigao je taj trenutak. Sutra u 13 sati po lokalnom vremenu startaju prvi plovovi na regatnim poljima u zaljevu Guanabara. Kao što smo i prethodnih dana javljali stanje je u hrvatskoj reprezentaciji nepromijenjeno, što će reći svi se dobro osjećaju, koncentrirani su maksimalno na natjecanje, obavljaju zadnje sitnice. Malo tko je danas išao na more, vjetar je bio prejak, puhalo je preko 30 čvorova, čak i u unutrašnjem dijelu zaljevu nadomak plaže, što dosad nije viđeno. Olimpijsku regatu otvaraju daskaši i laseraši, četiri discipline, te klase imaju i žensku i mušku flotu. Troje hrvatskih jedriličara starta sutra, Tonči Stipanović u samcu Laseru, Tina Mihelić u samcu Laser Radialu, te Luka Mratović na dasci RS:X.

Tonči Stipanović prije četiri godine ostao je na korak do medalje. Bronca mu je izmakla u zadnjih 100-tinjak metara finalnog plova za odličja. Tada je rekao da u Riu ne ide samo po medalju, da ide po zlato. I danas je istog stajališta.

"Nisam došao ovdje da bih bio turist, da bi razgledao grad ni zabavljao se, došao sam ovdje napraviti rezultat. Spreman sam, vjerujem da mogu dobro odjedriti, osjećam se odlično", širokog osmijeha kaže Tonči. A kad on to tako kaže mi mu apsolutno vjerujemo, jer je Tonči borac bez premca.

Na zadnjem svjetskom prvenstvu u svibnju bio je sedmi. Velika priča klase Laser je svakako Brazilac Robert Scheidt, koji u svojoj 43. godini jedri za šesto olimpijsko odličje. Ako mu to pođe za rukom bit će prvi jedriličar sa šest olimpijskih medalja i najbolji brazilski sportaš svih vremena. Tri olimpijska odličja osvojio je u Laseru, potom dva u klasi Zvijezda, koja je ispala iz olimpijskog programa nakon 2012. Scheidt se želi u domaćim vodama još jednom popeti na postolje OI, stoga se vratio u Laser u već prilično poznim godinama za aktivnog sportaša, a pogotovo za tu disciplinu koja je fizički vrlo zahtjevna i dosta spartanska. Kapa dolje. Upravo Robert Scheidt izgovorio je zakletvu u ime sportaša na otvaranju OI 2016. A do medalje u ženskoj konkurenciji nada se i njegova supruga Litvanka Gintare, koja je na otvaranju nosila zastavu svoje zemlje. Kakva sportska obitelj!

Nakon 17. mjesta u Londonu svjetska prvakinja Laser Radiala iz 2013. godine, Tina Mihelić ovoga puta želi puno više.

"Puno bolje sam se spremila ovoga puta, osjećam se puno spremnija. Sve su cure u floti, naravno spremne, ali na treninzima vidim da im pariram bez problema. Sve se dobro poznamo, jedrimo jedna protiv druge od malih nogu, srećemo se na regatnim poljima od kadetskog, preko juniorskog do seniorskog staža, nema tu nekih iznenađenja. Dolaze sad polako već mlađe cure, ja krajem godine punim 28 i u naponu sam snage. Želim napraviti puno više nego u Londonu", kaže djevojka koja zna kako je biti i najbolja na svijetu. Aktualna svjetska prvakinja je Britanka Alison Young, Tina je zauzela 12. mjesto.

Daskaš Luka Mratović treći je put na Olimpijskim igrama, i pravo je čudo što mu je to još jednom pošlo za rukom, u disciplini koja je u Hrvatskoj apsolutno na marginama zbivanja. Prvi cilj je bolji rezultat od onog prije četiri godine, kada je bilo vrlo solidan 21.

O zaljevu Guanabara puno se govorilo prethodne dvije godine, ne radi ljepote nego radi otpada i odvodnje koja se tu slijeva. No, čini se da su domaćini ipak uspjeli napraviti pomak, jer i jedriličari kažu da je bolje nego što je bilo lani na predolimpijskoj regati, a to je potvrdilo i izvješće zdravstvene komisije Svjetskog jedriličarskog saveza.

"Voda je već 20 dana izvrsne kvalitete na svim mjestima, i to po kriterijima primarnog konatkta prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. To znači da je dobra za plivanje. Iako je jedrenje sport koji spada u razinu sekundarnog kontakta, gdje je primarni kontakt moguć samo iznimno u slučaju prevrtanja ili uvjeta gdje su jedriličari stalno zapljuskivani, Svjetski jedriličarski savez je prihvatio stanrad primarnog kontakta kako bi jedriličarima osigurao uvjete potpuno sigurne za natjecanje. Dodana su i dva rezervna regatna polja, u slučaju da u nekom dijelu zaljeva voda ne bude odgovarajuće kvalitete. Očito je da su napori organizatora na izgradnji kanalizacijskog prstena oko marine urodili plodom. Imali smo sastanak s liječnicima reprezentacija, ponovno ćemo s njima razgovarati za dva dana, zasad nema nikakvih bolesti", rekao je hrvatski liječnik Nebojša Nikolić, inače član Zdravstvene komisije Svjetskog jedriličarskog saveza.

No, zato je poteškoće u marini stvorio jak vjetar, koji je dignuo dio krova na press centru. Jedna od ploča pala je na novinarku iz Francuske, srećom bez posljedica. Press centar je evakuiran oko 13 sati po lokalnom vremenu i zasad zatvoren.

HJS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!