Ostali sportovi

Maratonke kreću prve i složno tvrde: "Odgovaraju nam ravne staze"

HINA • srijeda, 10.08.2016.
Maratonke kreću prve i složno tvrde: "Odgovaraju nam ravne staze"

Prvi hladni i kišoviti dan na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru uljepšale su posjetom Hrvatskoj kući u hotelu Sao Francisco maratonke Matea Matošević i Marija Vraić, koje će kao prve nastupiti od cijele naše atletske reprezentacije.

Vrajić i Matošević, koje će u nedjelju na 42.195 metara dug maratonski put ulicama Rija, a posebno je uzbuđena mlada Matea, koja će u Riju trčati tek treći maraton u životu, a u prvom ikad istrčanom osvojila je normu za OI.

"Klima u Riju je malo nestabilna, jedan dan je vruće, danas eto pada kiša. Pratimo prognozu, ali zapravo ne znamo što nas čeka u nedjelju kad će biti start naše utrke. Još ne znamo ni tko će nam biti protivnice, jer se danas radi startna lista, no konkurencija će sigurno biti velika. Očekujem barem 150 cura na startu. Staza je ravna, dosta brza, trči se 3 kruga od 10 kilometara, pa dodatnih 5 do cilja. Odgovara mi, naravno, ravna staza, mislim da će biti dobro, čak bi mi i odgovaralo da je koji uspon, ali za rezultat je bolje ovako. Brda, naime, razbijaju tempo trčanja, usporavaju, no za taktičku utrku su brda bolja. Po takvoj stazi priželjkujem najbolji osobni rezultat, bila bih zadovoljna s 2:42 ili čak 2:40, no ovisno o vremenskim uvjetima dogovorit ćemo se sve s trenerom prije utrke, prilagoditi tempo trčanja vremenskim uvjetima", kazala je 27-godišnja Matošević, dok je njezina 13 godina starija kolegica istrčala u karijeri više od 100 maratona i supermaratona, te je puna iskustva.

"Želim maksimalno dobro istrčati, očekujem da ću biti super zadovoljna. Ne znači da će na kraju tako i biti, ali meni je u podsvijesti da ću trčati dobro. Strah me je previsoke vlage, prevrućeg vremena i to je jedino otežavajuća okolnost. Nadam se promjeni vremena, da počne padati kiša, jer se očekuje i 30 stupnjeva toga dana. To je nama maratoncima izuzetno teško, jer startamo u 9:30, tad bi rebalo biti skoro 20 stupnjeva, do 12 sati narasti na 27, tako da će biti gadno, puno ćemo se znojiti. Više volim ravne staze, nikad nisam bila brdski trkač, ali tek sutra ću točno znati kakva je staza, moram ju vidjeti uživo. Dogovarala sam se s Matejom da ćemo ju pretrčati, da ćemo proći 1 krug, da ju osjetimo. OI nose sve osjećaje, svi će startati brzo, nitko ne želi biti zadnji, a tek na 30. kilometru zapravo počinje prava trka. Tada se ubrzava ili usporava, tako da treba biti strpljiv, pametan, ali teško je to biti na startu. Maraton je za mene tako individualan, da nekakve zajedničke taktike nema, teško mi se oslanjati na bilo koga. Možemo trenirati zajedno, ali za maraton je bolje da svatko sluša svoj vlastiti osjećaj. Naime, samo malo prebrzi prolaz na 10 km može poslije koštat itekako", kazala je Vrajić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!