Ostali sportovi

Brazilska policija oduzela putovnice trojici irskih olimpijskih dužnosnika

HINA • ponedjeljak, 22.08.2016.
Brazilska policija oduzela putovnice trojici irskih olimpijskih dužnosnika
Foto: EPA

Brazilska policija je u nedjelju zaplijenila putovnice trojice irskih olimpijskih dužnosnika koji su osumnjičeni za preprodaju ulaznica za Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

Predsjednik Irskog olimpijskog odbora Patrick Hickey je već u pritvoru i čeka saslušanje pred sucem, a brazilska je policija oduzela putovnice još trojice irskih predstavnika Kevina Kiltyja, Dermota Henihana i Stephena Martina zbog bojazni da bi mogli napustiti zemlju prije davanja iskaza. Njih se sumnjiči da su sudjelovali u ilegalnoj preprodaji ekskluzivnih ulaznica za Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

Policija je u nedjelju ujutro pretresla prostorije irskih predstavnika u Olimpijskom selu i oduzeti su im mobiteli, prijenosna računala i računala.

Hickey je uhićen u srijedu ujutro, ali je zbog zdravstvenih poteškoća najprije bio u bolnici, a sada sjedi u zatvoru s najvišim mjerama sigurnosti u Riju. Kako je točno Hickey sudjelovao u ilegalnoj preprodaji ulaznica nije poznato, ali ako mu se dokaže krivnja, u skladu s brazilskim zakonima prijeti mu višegodišnja zatvorska kazna.

I dok se ne razriješi cijela situacija, 71-godišnji Hickey je "privremeno" dao ostavku na sve dužnosti koje je obnašao: dužnost predsjednika (CIO), dužnost predsjednika Udruženja europskih olimpijskih odbora i dužnost potpredsjednika Udruženja olimpijskih odbora.

Skandal je izbio 5. kolovoza kada je uhićen jedan od vodećih ljudi tvrtke THG Sports Kevin James Mallon i još deset Brazilaca zbog ilegalne preprodaje ulaznica. Tvrtka THG Sports je organizirala prodaju ulaznica za Olimpijske igre u Riju, ali prije toga za OI u Londonu 2012. i za ZOI u Sočiju 2014.

Policija je zaplijenila ukupno 781 ulaznicu koje su prodavane po visokim cijenama. Ulaznice za svečanost otvaranja Igara prodavane su po 8.000 dolara (7.200 eura), dok je službena najviša cijena iznosila 1.300 dolara (1.200 eura).

Ovom trgovinom zarađeno je "najmanje 10 milijuna rea (2,8 milijuna eura)". "Zaplijenjene ulaznice su se prodavale po 30 puta višoj cijeni od službene", kazao je u srijedu, kada je uhićen Hickey, Ricardo Barbosa iz brazilske policije.

Predsjednik tvrtke THG je bio zatvoren 2014. zbog slične afere vezano za prodaju ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!