Zimski sportovi

Hrvatska ima kandidate za nastup u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama

Sportnet • ponedjeljak, 07.11.2016.
Hrvatska ima kandidate za nastup u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama

Klub za brzo klizanje Meteor djeluje u Zagrebu od 1998. godine i jedini je brzoklizački klub u Hrvatskoj. Brzo klizanje mladi je olimpijski sport, ali činjenica da je ušao u olimpijsku obitelj najveći je stupanj priznanja za bilo koji sport. Ono što ga čini osobitim i jedinstvenim leži u prirodi njegovog opisa. Radi se o jednom od najbržih sportova pokretanih čisto ljudskom snagom, brzine koje klizači razvijaju dosežu i do 50 km/h, a taktika, brzina i neizvjesnost čine ga izuzetno zanimljivim, napetim i nepredvidivim.

U Meteoru se natječu 22 člana, u dobi od 6 do 24 godine, razvrstanih u starosne kategorije po dvije godine, od najmlađih, pa sve do seniora. Redovito se natječu na državnim prvenstvima i regionalnim natjecanjima (u jugoistočnoj Europi), a starije kategorije brane boje naše države i na juniorskim svjetskim prvenstvima te na seniorskim europskim i svjetskim natjecanjima.

Baveći se ovim sportom prepunim adrenalina ovi se klizači susreću s brojnim problemima, uglavnom financijske prirode. Naime, riječ je o sportu u kojem morate trenirati, a i natjecati se, s boljima od vas kako bi oni iz vas izvukli maksimum. Odlasci na svjetske kupove koji se održavaju u Kanadi, Americi, Aziji i Europi imperativ su za ostvarivanje sve boljih i boljih rezultata, a to iziskuje znatna financijska sredstva. Klizački savez pomaže sa sredstvima koja nažalost nisu ni približno dostatna, tako da dobar dio sredstava osiguravaju roditelji klizača i sam klub, kako za troškove putovanja tako i za opremu koja također nije jeftina. Nedovoljna satnica leda na Zagrebačkom velesajmu gdje se održavaju treninzi, također je veliki problem.

Usprkos svim navedenim problemima, klub ima pet klizača koji su postigli kvalifikacijske norme za sva svjetska natjecanja te su ozbiljni kandidati za XXIII Zimske olimpijske igre koje će biti održane u južnokorejskom Pyeongchangu. Te su postignute kvalifikacijske norme prvi preduvjet da klizači predstavljaju boje Hrvatske od 9. do 25. veljače 2018. godine.

Sljedeći uvjet tek treba postići, a to je ulazak među prva 32 klizača / klizačice na jednom od izlučnih svjetskih kupova u sljedećoj olimpijskoj godini.

Riječ je o seniorima Ivanu Martiniću (20 godina), Martinu Kolencu (20 godina), Katarini Burić (19 godina) te juniorkama A Danijeli Ivandić  (19 godina) i Valentini Aščić (17 godina).

Od 12. do 13. studenog 2016. na klizalištu Zagrebačkog velesajma u organizaciji Hrvatskog klizačkog saveza, Zagrebačkog klizačkog saveza i Kluba za brzo klizanje Meteor održava se međunarodno brzoklizačko natjecanje Alpe Adria Trophy.

Do sada je prijavljeno više od 130 klizača i klizačica iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke i Srbije. U dvodnevnom natjecanju (subota od 8 do 13 sati, nedjelja od 8 do 16 sati) na stazi duljine 111,12 m, u disciplinama od 222 m do 1500 m, klizači će nastojati izboriti što bolji plasman u kvalifikacijskim, polufinalnim i finalnim utrkama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • skeet08.11.2016. u 19:30
    s obzirom kako pišete da se radi o mladom OI sportu onda se vjerojatno radi o short track speed skating koji je od 90-ih na OI, a ne o long track speed skating koji je od samih početaka na OI. razlika je kao i lug-skeleton i treba se reći da se znao čemu se radi.
    skeet