Ostali sportovi

Bolt i Jamajka zbog dopinga ostali bez štafetnog zlata iz Pekinga

HINA • srijeda, 25.01.2017.
Bolt i Jamajka zbog dopinga ostali bez štafetnog zlata iz Pekinga
Foto: EPA

Najbrži čovjek svijeta Jamajčanin Usain Bolt ostao je bez jednog od devet olimpijskih zlata, onog osvojenog u štafeti 4x100 metara na OI 2008. u Pekingu, jer je naknadnim testiranjem ustanovljeno da je član jamajčanske štafete Nesta Carter koristio nedopušteno stimulativno sredstvo, objavio je u srijedu Međunarodni olimpijski odbor (MOO)...

Uzorci svih osvajača olimpijskih medalja čuvaju se u laboratoriju u Lausannei u još dva olimpijska ciklusa, kako bi mogli biti podvrgnuti testiranjima na stimulativna sredstva koja se u tom razdoblju mogu pojaviti, a za koja nisu postojali indikatori u vrijeme osvajanja odličja.

U Carterovom uzorku pronađena je supstanca metilheksanamin, zbog koje je 2011. godine i najbolja svjetska bacačica diska Sandra Perković morala odslužiti šestomjesečnu suspenziju. Taj se psihostimulans našao na listi zabranjenih sredstava već 2004. godine, a 2010. je stavljen na listu "specifičnih supstanci" koje su nedopuštene samo ako su detektirane za vrijeme natjecanja.

Nesta Carter je bio specijalist za prvu štafetnu dionicu i bio je neizostavni član štafeta koje su osvajale zlatna odličja na OI 2008. i 2012. te na svjetskim prvenstvima 2011., 2013. i 2015. godine. Uz Cartera i Bolta, članovi pekinške zlatne štafete bili su još Asafa Powell i Michael Frater. Osim zlata, jamajčanska štafeta je u toj utrci postavila i svjetski rekord.

Preraspodjelom odličja zlatne će medalje dobiti sprinteri Trinidada i Tobaga, Japanci su promovirani u olimpijske doprvake, a Brazilcima su umjesto četvrtog mjesta pripala brončana odličja.

MOO je u srijedu potvrdio kako je bez dva srebrna odličja osvojena u Pekingu, u skoku u dalj i troskoku, ostala i ruska atletičarka Tatjana Lebedjeva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • Big-Boss27.01.2017. u 22:40
  Samo na Tobagu.
  Big-Boss
 • Bogomdani25.01.2017. u 18:26
  Slavi li se na Trinidadu? Tobagu?
  Bogomdani
 • Bogomdani25.01.2017. u 18:26
  hoće li ga istuć sada ova trojica? :-)
  Bogomdani