Vodeni sportovi

Jadranovim plivačkim maratonom otvorena ovogodišnja sezona CRO CUP-a

Krešimir Bošković • subota, 17.06.2017.
Jadranovim plivačkim maratonom otvorena ovogodišnja sezona CRO CUP-a
Foto: Krešimir Bošković

Današnjim natjecanjem na platou ispred bazena PK Jadran na splitskom Zvončacu započela je ovogodišnja sezona CRO CUP-a, Kupa Hrvatske u daljinskom plivanju...

Natjecanje se sastojalo od dvije utrke. Prvi su na stazu izašli plivačice i plivači na 1000 metara, a nakon njih, u glavnoj utrci, i natjecatelji na 5000 metara. U glavnoj utrci pobijedio je član KDPSR Poreč, Filip Husnjak, dok je najbrža djevojka bila Pippa Shuttleworth. Ovim raspletom je razbijena dominacija KDP Split čiji su predstavnici posljednjih sezona pobjeđivali barem u jednoj od konkurencija, a nerijetko je bio slučaj da pobijede u obje pa čak i da zauzmu sva mjesta na postolju.

Zbog vremenskih neprilika, odnosno jakog vjetra koji je otrgnuo okretne bove, natjecatelji u glavnoj utrci su mjesto planiranih 5000 metara, otplivali više od 6200 metara. Takvi, nepovoljni vremenski uvjeti, uvjetovali su da na današnjoj utrci bude veći broj odustajanja nego je to obično. U muškoj konkurenciji zabilježeno je čak sedam odustajanja, dok je u ženskoj odustala tek jedna djevojka.

Na 1000 metara u muškoj konkurenciji najbrži bio trojac iz Plivačkog kluba Jadran, organizatora ovog natjecanja. Do prvog mjesta doplivao je Ante Lučev, drugi je bio Nikola Tafra, a treći Marko Dominović. Kod djevojaka na stazi dugoj 1000 metara pobjedu je odnijela Nejla Karić iz BIH ispred Ane Grgić, dok je treća bila Jadranova plivačica Ela Karakaš.

U glavnoj utrci dana pobjedu je odnio Filip Husnjak iz KDPSR Poreč, a rame uz rame s njim je u cilj ušla i pobjednica u ženskoj konkurenciji Pippa Shuttleworth iz Velike Britanije. Drugo i treće mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Petru Matiću iz KDP Split i Leonu Martinjašu iz KDP Primorje, dok je kod djevojaka drugo mjesto pripalo Antoniji Buličić iz KDP Split, a treće još jednoj predstavnici Ujedinjenog kraljevstva Amber Hughes.

Glavnu utrku je završilo ukupno 19 plivačica i 44 plivača. Iako su razmaci u cilju bili veći nego što je to bio slučaj prošlih sezona i današnja utrka je bila iznimno zanimljiva. Svoj doprinos dala je bura, koja je kako je vrijeme odmicalo jačala, stvarajući valove koji su povremeno bili dosta jaki te morska struja koja je dodatno otežavala plivačima. Dodajmo da su na današnjim utrkama uz natjecatelje iz Hrvatske nastupili i natjecatelji iz: BIH, Slovenije, Italije, Nizozemske, Sjedinjenih Država, Republike Irske i Ujedinjenog kraljevstva.

Nakon proglašenja najboljih u današnjoj utrci, Hrvatski savez daljinskog plivanja dodijelio je priznanja najboljim i najperspektivnijim plivačicama i plivačima u 2016. Najperspektivnija plivačica je Antonia Buličić (KDP Split), najperspektivniji plivač Edi Hadžić (KDPSR Poreč), dok su najbolji u 2016. godini bili Karla Šitić i Duje Milan (oboje KDP Split).

Nakon današnje utrke slijedi dva vikenda odmora, a zatim je na rasporedu zanimljiv vikend u kojem će se 8.7. u Zadru održati Državno prvenstvo na 5000 metara u apsolutnoj kategoriji, a dan kasnije, 9.7., na otoku Silbi 1. Veteransko prvenstvo Hrvatske na 5000 metara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!