Ostali sportovi

Prije 25 godina otvorene su prve ljetne OI na kojima su hrvatski sportaši nastupali pod svojom zastavom

Sportnet • utorak, 25.07.2017.
Prije 25 godina otvorene su prve ljetne OI na kojima su hrvatski sportaši nastupali pod svojom zastavom

Na današnji dan prije 25 godina svečano su u Barceloni otvorene Igre XXV. Olimpijade. Bilo je to prvo ljetno izdanje olimpijskih igara na kojima su hrvatski sportaši nastupili pod vlastitim stijegom.

Barcelona je za hrvatske sportaše bila dvostruka „bitka“: prvo za pravo nastupa koje im je pripalo priznanjem Hrvatskog olimpijskog odbora 17. siječnja 1992. godine unatoč kvalifikacijama koje su već bile u tijeku, a u nekim sportovima gotovo završene, a potom i „bitka“ za postizanje najboljeg mogućeg plasmana, po mogućnosti osvajanja odličja. Na kraju, dobili su oboje.  

Prvi hrvatski sportaši koji su primili olimpijsko, brončano odličje u Barceloni bili su Goran Ivanišević i Goran Prpić, treći u konkurenciji parova. Nakon toga je Ivanišević u pojedinačnoj konkurenciji osvojio brončano odličje. Njegova je medalja prvo pojedinačno olimpijsko odličje za neovisnu i samostalnu Hrvatsku. Za taj je pothvat Goran morao na zemljanoj podlozi stadiona Vall d'Hebrona igrati punih 14 sati i šest minuta.  

Košarkaši, koji su pravo sudjelovanja izborili na dodatnom kvalifikacijskom turniru, plasirali su se u finale gdje ih je čekala reprezentacija SAD-a, glasoviti Dream Team u kojem su igrale najveće NBA zvijezde. Upravo je zbog prvog nastupa američkih profesionalaca iz NBA lige na olimpijskim igrama košarkaški turnir u Barceloni bio u središtu zanimanja svjetske sportske javnosti. Izvanredna košarkaška utakmica završila je pobjedom SAD-a 117-85, donijela je Hrvatskoj srebrno olimpijsko odličje, prvo momčadsko, te je bila uvod u veliku hrvatsku sportsku bajku koja je tek počela.  

U Barceloni je od 25. srpnja do 9. kolovoza 1992. nastupilo 9.356 sportaša (2.704 žene i 6.652 muškaraca) iz 169 zemalja u 28 sportova. U hrvatskoj olimpijskoj delegaciji bilo je 39 natjecatelja (od toga tri sportašice), a nastupili su u 12 sportova: atletika, boks, hrvanje, jedrenje, kajak/kanu, konjički sport (preponsko jahanje), košarka, stolni tenis, streljaštvo, tenis, veslanje i taekwondo. Igre je pratilo 13.082 novinara (5.131 iz tiska i 7.951 iz elektroničkih medija), a sportašima i službenim osobama pomagalo je 34.548 volontera. Igre je otvorio španjolski kralj Juan Carlos I., a olimpijski plamen upalio paraolimpijski streličar Antonio Rebollo. Hrvatski stjegonoša na svečanosti otvaranja bio je Goran Ivanišević a na svečanosti zatvaranja Dražen Petrović.  

Hrvatski olimpijski odbor obilježit će 25. godišnjicu nastupa hrvatskih sportaša na OI Barcelona prigodnom svečanošću 12. rujna u Panorama Zagreb Hotelu gdje će se okupiti članovi tadašnje hrvatske olimpijske delegacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!