Vodeni sportovi

Natjecateljski bogato ljeto za sve hrvatske vaterpolske selekcije

Sportnet • petak, 04.08.2017.
Natjecateljski bogato ljeto za sve hrvatske vaterpolske selekcije

Nakon izborene zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti A selekcija hrvatskih vaterpolista uživa u zasluženom odmoru.

P

redsjednik Organizacijskog odbora Budimpešte 2017 i ministar nacionalnog razvoja Miklos Sesztak ponosno je objavio kako je tijekom 17-dnevnog natjecanja i svečanosti otvaranja i zatvaranja tribine punilo čak 485.000 gledatelja. No i Hrvatska se može pohvaliti lijepim brojkama. Tako je završnica Svjetskog prvenstva bila najgledaniji televizijski sadržaj toga dana s čak 526.066 gledatelja, odnosno 13 posto opće populacije (AMR), dok je posljednja četvrtina susreta premašila i te brojke. Nju je pratilo čak 645.975 gledatelja.

I dok se A selekcija odmara, mlađe selekcije tek očekuju najveća prvenstva ove sezone.

Tako sutra u Beogradu počinje Svjetsko prvenstvo za reprezentaciju U-20. Prvenstvo će od 5. do 13. kolovoza okupiti čak 20 timova s pet kontinenata, što je povećanje od dviju momčadi od prethodnog izdanja prije dvije godine u Almatyju, gdje se 18 timova borilo za krunu.

Natjecatelji su sportaši do 20 godina i mlađi, a natjecanje je organizirano u četiri skupine:

GRUPA A: SAD, Rusija, Grčka, Portoriko, Iran

GRUPA B: Nizozemska, Crna Gora, Španjolska, Japan, Hrvatska

GRUPA C: Novi Zeland, Australija, Argentina, Srbija, Kina

GRUPA D: Italija, Mađarska, Egipat, Kanada, Južna Afrika

Srbijanski juniorski reprezentativci brane naslov svjetskih prvaka, dok su u Almatyju Talijani odnijeli srebro, a Mađari broncu. Hrvatska reprezentacija prvu utakmicu igra 5. kolovoza s reprezentacijom Crne Gore.

Ono što posebice veseli jest nastup ženske vaterpolske reprezentacije. Žene po prvi puta u povijesti sudjeluju na Svjetskom prvenstvu. Natjecanje za igračice uzrasta 20 godina i mlađe ugostio je grčki Volos od 3. do 9. rujna. Vaterpolo, najstariji olimpijski timski sport, postaje sve popularniji među djevojkama, pa i gledaniji od muških vaterpolo susreta.

"Unazad dvije godine u svjetskom ženskom vaterpolu dominira reprezentacija Amerike, međutim za vratom im pušu Ruskinje, Španjolke, Grkinje, Talijanke, Mađarice, Nizozemke i Australke. Naše će djevojke u Šibeniku imati sparing s Ruskinjama koje su u prosincu 2016. osvojile zlato, te nam je iznimno drago što su svjetske prvakinje odlučile s nama odraditi pripreme. Također, krajem kolovoza smo pozvane na turnir u Mađarskoj, te nas tamo očekuju utakmice s reprezentacijama Australije i Mađarske. Ovo je prvi nastup hrvatskih vaterpolistica na jednom Svjetskom prvenstvu, te očekujemo da ćemo igrati svoju igru i nametnuti se protivnicama, te pokazati kako bismo uskoro mogle poremetiti ravnotežu snaga u ženskom vaterpolu. Kako s njima treniramo već četiri godine, izuzetno mi je drago biti uz njih kroz njihovo odrastanje i sportski napredak", rekla je glavna trenerica hrvatske ženske selekcije, Mia Šimunić.

Utakmice će se odigravati po sljedećim skupinama:

GRUPA A: Japan, Rusija, Mađarska, Nizozemska

GRUPA B: Kina, Australija, Južnoafrička Republika, Grčka

GRUPA C: Italija, Kanada, Srbija, Njemačka

GRUPA D: Španjolska, Hrvatska, Novi Zeland, SAD

Djevojke otvaraju prvenstvo utakmicom protiv reprezentacije SAD-a.

Isto tako, reprezentacija U-17 u rujnu putuje na Maltu gdje se od 10. do 17. rujna održava Europsko juniorsko prvenstvo.

Utakmice će se odigravati po sljedećim skupinama:

GRUPA A: Hrvatska, Mađarska, Crna Gora, Ukrajina

GRUPA B: Španjolska, Italija, Rumunjska, Njemačka

GRUPA C: Srbija, Malta, Gruzija, Francuska

GRUPA D: Grčka, Rusija, Slovačka, Turska

U prvoj utakmici hrvatski juniori se sastaju s reprezentacijom Crne Gore.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!