Košarka

Petrović: "Kada imate klasu poput Šarića i Bogdanovića, logično je igrati na njih i ne stavljati ih uvijek u kalup"

Sportnet • subota, 12.08.2017.
Petrović: "Kada imate klasu poput Šarića i Bogdanovića, logično je igrati na njih i ne stavljati ih uvijek u kalup"
Foto: Marin Sušić

Hrvatska je upisala novu pripremnu pobjedu, nakon što je na turniru u Francuskoj svladala domaćina i Litvu, sada je u Opatiji bili bolja od Slovenije...

Tri pobjede i to sve tri tijesnim rezultatom. Hrvatska je svladala tri izuzetno jake europske reprezentacije i pritom pokazala da ima dovoljno mirnoće zadržati prednost u samoj završnici.

Aco Petrović nakon susreta isticao je kako je Slovenija imala više energije i to je u pojedinim trenucima predstavljalo problem.

"Kada igrate protiv jedne takve momčadi kao što je Slovenija koja ima takve klasne igrače na vanjskim pozicijama, onda vaš odgovor na početku utakmice i na početku drugog poluvremena mora biti identičan. Morate imati maksimalnu energiju. U utakmicu smo ušli s dva lagana poena Dončića i tricom s kontra strane jer tu energiju nismo imali. Što se tiče priprema, desetak dana smo iza Slovenije i to se energetski osjetilo. Onog trenutka kada smo energetski odgovorili ili pronašli petorku koja je imala odgovor na prvu, drugu ili treću lažnu kretnju pa tako branili središnji pick, tu smo se mogli braniti i raditi rezultat. Nama nedostaje prvi playmaker, a drugi je bio na terenu samo 12 minuta bez praktički ikakvog učinka i mi smo protiv takve briljantne slovenske vanjske linije igrali praktički bez playmakera što još više daje na važnosti ovoj pobjedi. Slovenija je u ovom trenutku energetski jača od nas, mi smo se potrošili na putovanju po Francuskoj gdje smo odigrali dvije sjajne utakmice i treba čestitati momcima."

"Onog trenutka kada smo počeli razmišljati lucidnije i spuštati loptu dolje na Šarića i ostale, tog trenutka smo radili prednost. No ponavljam, ova utakmica danas ima isključivo veze s našom energijom. Potrošeni smo, malo smo umorni, a i čini mi se da smo malo dolaskom u Opatiju iz sve te izolacije, izgubili fokus i koncentraciju. Kao da igrači nisu očekivali ovako moćnu Sloveniju u vanjskoj liniji."

Dosta je kritika upućivano zbog prevelike slobode u napadu Bogdanovića i Šarića, ali Petrović tu ne vidi ništa sporno, dapače, smatra kako je logično i potrebno njima davati prednost.

"Ulazimo u zamku gdje ću postati nekakva žrtva jer Hrvatska ima individualnu klasu. Ako posjedujete takvu klasu, kako je logično igrati? Logično je igrati na tu njihovu kvalitetu u određenim 'setovima'. Ja sam sretan da imamo takva dva igrača u svojim redovima i ne moramo ih uvijek stavljati u kalup. Ako mi od tih igrača dobivamo ono što smo dobili prošlo ljeto i dobivamo i sada, ne vidim razloga da bi ih sada trebalo sputavati."

Izbor protivnika također je zadovoljavajući, s onima jačima Hrvatska će lakše vidjeti gdje se nalazi.

"Mislim da smo izabrali jako dobre protivnike. Igramo sa Slovencima, Francuzima, Litavcima, moćnim protivnicima, a ne s Islandom ili Mađarima od kojih smo trenutno dosta jači."

Posebne pohvale za dosad napravljeno na pripremama dobio je Dragan Bender koji je oduševio izbornika jednako kao i Luka Dončić.

"Impozantno je vidjeti klinca da u tim godinama radi sve to na parketu i to u kakvim trenucima i na kakav način. Mislim da se jako dugo vremena nije pojavio u Europi ovako kompletan igrač i mentalno i atletski. On je za klasu iznad svih koji su se pojavljivali na tim pozicijama zadnjih 10-15 godina. Klasa ili dvije iznad, svaka čast."

Kruno Simon također je zadovoljan pobjedom koja je izborena iako nije utakmica išla kako se nadao.

"Fajterska utakmica protiv momčadi koja igra jako dobro i koja nas je sve ugodno iznenadila. Drago mi je da smo pobijedili iako većim dijelom utakmice to nije izgledalo onako kako smo mi zamislili. Tu smo pokazali da i kada ne ide sve po planu, imamo neku svoju unutarnju energiju za preokrenuti utakmicu. Ozljeda? Ništa strašno, iskrenuo sam zglob u četvrtoj minuti i izašao sam samo na dvije-tri minute da mi učvrste bandažu, ali sutra sam već normalno na treningu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu13.08.2017. u 14:27
    Iskreno, ne svidja mi se to konstantno hvalisanje sa strane Petrovica koliko smo dobri , kako imamo jako reprezentaciju, kako nas malo tko moze tuci...mislim cemu to?? Suti i radi svoj posao a kad napravis rezultat onda se hvali. Svjesni su decki svoje snage, ne mora on to stalno ponavljati. I ako... [više na forumu]
    vjesu