Ostali sportovi

Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija započela pripreme za Europsko prvenstvo

Sportnet • ponedjeljak, 21.08.2017.
Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija započela pripreme za Europsko prvenstvo

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija započela je 14. kolovoza u Mariboru s pripremama za nastup na Europskom prvenstvu koje će se od 21. rujna do 3. listopada održati u Azerbajdžanu i Gruziji.

U podnožju Pohorja, u specijaliziranom odbojkaškom centru Draš koji tijekom godine ugošćuje ekipe iz Europe i Amerike, okupilo se 18 igračica: Ana Grbac, Marsela Šaini, Matea Ćurak, Rene Sain, Nikolina Božičević, Ivana Miloš Prokopić, Ema Strunjak, Beta Dumančić, Bernarda Ćutuk, Božana Butigan, Samanta Fabris, Katarina Luketić, Katarina Barun Šušnjar, Matea Ikić, Lucia Mlinar, Nika Stanović, Lea Cvetnić i Katarina Pavičić.

Prvih sedam dana radilo se na stjecanju fizičke snage i kondicije, a izbornik Miroslav Aksentijević inzistirao je još i na vježbanju tehnike. Budući da se s pripremama počelo nešto kasnije nego li je bilo planirano, izbornik Aksentijević morao je pojačati intenzitet treninga. Vježbalo se stoga dva puta na dan: ujutro do dva i pol sata općih fizičkih priprema te poslijepodne i više od tri sata uvježbanja tehničkih elemenata. Ipak, ostavljeno je dovoljno vremena za odmor i oporavak od napora, budući da je dio reprezentativki bio prilično dugo na odmoru. Izborniku Aksentijeviću bilo je vrlo važno da sve djevojke iz tog najtežeg dijela priprema iziđu zdrave i bez povreda. Mlađe igračice, poput Luketić, Pavičić, Butigan, Sain, Ćurak, Mlinar, Strunjak, koje su bile cijelo ljeto u programu, igrale su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo te World Grand Prix, lakše su podnijele naporne treninge i brže su se oporavljale.

Maksimalna ozbiljnost i zalaganje svih igračica

No, izbornik Aksentijević iznimno je zadovoljan zalaganjem i angažiranošću igračica koje je uvrstio u širi izbor kandidatkinja za Europsko prvenstvo.

"Reprezentativke znaju da se pripremaju ne samo za nastup na Europskom prvenstvu već i za igranje u svojim klubovima tako da su se sve trudile da što bolje odrade taj dio općih fizičkih priprema. Istaknuo bih posebice zalaganje Barun Šušnjar, Grbac, Dumančić, Miloš, Ikić, Stanović, te, dakako, kapetanice Samante Fabris koje su nakon dužeg odmora bile podvrgnute ozbiljnim fizičkim naporima. Uz sve igračice, posebno moram spomenuti veliku pomoć i angažiranost sportskog direktora HOS-a Dejana Laninović koji se stavio na raspolaganje reprezentacije. Budući je bio i sam igrač i reprezentativac on svojim iskustvom i te kako pomaže mladim igračicama da unaprijede svoju igru. S obzirom da sam mu neko vrijeme bio i trener, Laninović i ja odlično surađujemo i moram reći da se izvrsno snašao u ulozi pomoćnog trenera. Stoga su mu vrata naše reprezentacije uvijek otvorena. Također bih htio naglasiti veliki doprinost kondicijskog trenera Emila Baltića, koji je sjajno koncipirao prvi dio priprema, a od velike su pomoći, dakako, i naš skaut Tomo Dukarič i fizioterapet Toni Licardo”.

Predavanja o opasnostima korištenja suplemenata

Doktor Damir Erceg, u odsutnosti primarijusa Ivana Fattorinija, šefa medicinske komisije HOS-a, brine o zdravlju naših reprezentativki, a održao im je i predavanje o dopingu i o opasnostima koje nosi sa sobom korištenje raznih suplemenata koji su sve više prisutni u sportu, pa i u odbojci.

Uvjeti za treniranje i boravak u centru Draš su vrhunski, primjereni potrebama reprezentacije. Igračice su također zadovoljne smještajem i hranom tako da izbornik Aksentijević ima maksimalne uvjete za kvalitetne pripreme.

Reprezentacija će boraviti u Mariboru do 25. kolovoza nakon čega seli u Zagreb gdje će trenirati do 30. kolovoza. U Arena centru proradit će se razne tehničko-taktičke varijante, a onda se reprezentacija 31. kolovoza opet vraća u Maribor. Tu će do 2. rujna odigrati tri prijateljske utakmice s ekipom Azerbajdžana. S vodstvom reprezentacije Češke također se dogovara prijateljska utakmica u Mariboru.

U završnoj su fazi i razgovori s Odbojkaškom federacijom Azerbajdžana i šefom ženske ekipe Faigom Garayevim. Dogovara se, naime, da hrvatska reprezentacija dođe u Baku tjedan dana prije početka Prvenstva kako bi odigrala još nekoliko pripremnih utakmica s reprezentacijama Azerbajdžana, a možda i s ekipama Turske i Italije…

Mlade selekcije na pripremama u Gospiću

Dok se seniorka reprezentacija priprema u Mariboru, kandidatkinje za reprezentativne selekcije U-16 i U-18 okupile su se u Gospiću. Izbornik Igor Lovrinov radi s djevojkama po ranije razrađenom programu kojemu je cilj da se i naše juniorke po načinu priprema približe onomu što je već duže praksa u odbojkaškoj Europi. Naime, u većini europskih država sve reprezentativne selekcije na okupu su tri ili četiri mjeseca u vrijeme kada se ne igraju nacionalna prvenstva, što, dakako, bitno podiže kvalitetu njihove igre.

Od pozvanih igračica na pripreme u Mariboru nisu se odazvale Mia Jerkov, Ana Starčević i Martina Šamadan, one su obavijestile izbornika Aksentijevića da su povrijeđene te da će raditi u svojim klubovima po posebnim programima. Izbornik Miroslav Aksentijević izrazio je žaljenje što te tri igračice nisu došle na pripreme budući da je ozbiljno računao na njih na Europskom prvenstvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!