Ostali sportovi

Laninović: "Ne bih volio biti na mjestu izbornika Aksentijevića kad će morati skratiti popis"

Sportnet • petak, 25.08.2017.
Laninović: "Ne bih volio biti na mjestu izbornika Aksentijevića kad će morati skratiti popis"

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija završila je u petak 25. kolovoza u Mariboru prvi dio priprema za nastup na Europskom prvenstvu, koje će se održati od sredine rujna do početka listopada u Azerbajdžanu i Gruziji. Odmah poslije popodnevnog treninga ekipa je otputovala u Zagreb, gdje će trenirati do 30. kolovoza. Reprezentacija će se u Zagrebu pripremati u Arena centru, a 29. kolovoza odigrati će i prijateljsku utakmicu protiv Azerbajdžana, nakon čega se ponovno vraća u Maribor. Tu će, među ostalim, odigrati još tri prijateljske utakmice s Azerbajdžanom te jednu protiv Češke.

"Do sada su reprezentativke uglavnom dolazile na pripreme s nekoliko kilograma viška i u pravilu, više ili manje, fizički poprilično zapuštene. Sada su međutim došle prvi puta savršenog izgleda, bez viška kilograma, preplanule, i, što je najvažnije zdrave. Odmah sam vidio da su radile nešto više nego je uobičajeno, ali to ipak nije bilo dovoljno pa su se nakon prvih treninga pojavili problemi s upalama mišića i bolovima. Na kondicijskom dijelu treninga uglavnom su se radile vježbe trčanja, agilnosti, brzine, starta... U drugom dijelu priprema, koje će trajati petnaestak dana, početi ćemo vježbati skokove i to 50 do 70 dnevno, a nakon toga i do 150 na dan.”, kaže kondicijski trener Emil Baltić.

Održano je nekoliko treninga na atletskoj stazi, a radilo se i u teretani.

"Tamo su Katarina Barun Šušnjar i Samanta Fabris prednjačile: radile su s utezima od 110 do 120 kilograma, dok mlađe djevojke ne forsiramo pa one vježbaju s utezima od sedamdesetak kilograma. Moram posebno istaknuti Katarinu Barun Šušnjar koja je svojim zalaganjem bila primjer mlađima i daje im podstreka da izdrže goleme napore.”

Emil Baltić, koji je već dvadesetak godina kondicijski trener, iznimno je omiljen među igračicama. Najprije je radio u Rijeci u košarkaškim klubovima Kvarner i Zamet, a od 2007. godine je u HAOK-u Rijeka. Momčadi koje je trenirao bile su, među ostalim, pet puta prvaci države. Od 2012. godine s jednim kraćim prekidom, radi s ženskom odbojkaškom reprezentacijom. Ove godine Baltić je u punom pogonu od 12. travnja kad su započele pripreme reprezentacije za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo te odlazak na World Grand Prix turneju. U međuvremenu je u odbojkaškom kampu u Gospiću radio zajedno s Igorom Lovrinovim, izbornikom mlađih selekcija.

"Nije bilo lako izdržati toliko priprema, ali podstrek daje spoznaja da je Savez učinio sve kako bi nam osigurao maksimalne uvjet za rad. Samo da se još nabavi oprema potrebna za kondicijske treninge pa će sve biti u najboljem redu.”

Inače, od prvog dana na priprema u Mariboru je i Dejan Laninović, inače sportski direktor u Hrvatskom odbojkaškom savezu. On se, na opće iznenađenje, prihvatio uloge pomoćnog trenera reprezentacije.

"Prije početka priprema Aksentijević i ja pokušali smo angažirati nekoliko stručnjaka kao pomoćne trenere, no većina nije mogla odvojiti više od mjesec i pol dana kako bi bili s reprezentacijom. Kako mi je kao igraču Aksentijević bio trener, i u to doba sjajno smo surađivali, odlučio sam mu pomoći. Naš pristup odbojci i filozofija igre vrlo su bliski, pa uopće nije bilo prepreka našoj suradnji. A kao direktor svih reprezentacija, uvijek sam spreman prihvatiti se svakog posla te uskočiti i pomoći tamo gdje treba. I nisam pogriješio. Dodatnu volju i energiju za rad dobio sam kad sam vidio koliko su igračice motivirane i angažirane na treninzima. Kao igrač bio sam na bezbrojnim pripremama, ali moram priznati da nikada nisam vidio ekipu koja radi s toliko volje i predanosti. To se vidi najbolje nakon što završe iznimno naporni tri i pol satni treninzi, a neke igračice žele još ostati kako bi dodatno radile na nekim elementima.”

Laninović kaže kako sada slijedi uvježbavanje obrane koja je jedan od temelja uspjeha svake ekipe.

"Poseban naglasak stavit ćemo na uvježbavanju svih faza obrane, ali prije svega na hvatanje onih naizgled lakih lopti, što nam do sada baš nije išlo. Također, morati ćemo smanjiti broj pogrešaka na minimum budući da nam je to do sada bila najveća boljka. Sve to moramo uvježbati kako bismo se ravnopravno nosili s najboljim ekipama, a u toj konkurentniji, poznato je, svaka sitnica može bitno utjecati na rezultat.”

Laninović također ističe da je jedan od važnih poticaja igračicama za rad i velika konkurencija u reprezentaciji.

"Svih 18 djevojaka odlično izgleda, sjajno rade i vidi se da im je stalo otići na Europsko prvenstvo. Uz to iskusnije igračice znaju da se ujedno pripremaju za igranje u svojim inozemnim klubovima, dok se mlađe bore za mjesto u najboljoj selekciji. I moram priznati da ne bih volio biti na mjestu izbornika Aksentijevića koji uskoro mora suziti popis kandidatkinja i odabrati 14 igračica koje će ići EP. Ta će odluka biti vrlo teška, jer, ponavljam, sve reprezentativke odlično rade, već su blizu vrhunske forme i sve zaslužuju mjesto u najboljoj selekciji".

HOS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!