Automoto

Prvenstvo svijeta za motocikle s prikolicom: Braća Birchall očekuju nove pobjede

Sportnet • četvrtak, 07.09.2017.
Prvenstvo svijeta za motocikle s prikolicom: Braća Birchall očekuju nove pobjede

Dugo toplo ljeto je za nama, a vikend koji će na Grobničkom polju biti u znaku svjetskih i europskih motociklističkih asova, nije baš vremenskom prognozom očaravajući. Najavljuje se kiša, koja, usprkos svemu, ne bi trebala pokvariti «FIM Sidecar World Championship & Alpe Adria RR Championship», svojevrsni spektakl na dva i tri kotača što se održava na Automotodromu Grobnik u organizaciji Motokluba «Kvarner» i «Automotodroma Grobnik» d.o.o. od 8. do 10.rujna. Bit će to 13. u nizu (17. ukupno ) utrka Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom i 72. Utrka Prvenstva Alpe Adria, najstarijeg, najmasovnijeg i najkvalitetnijeg regionalnog prvenstva u europskom moto sportu, svojevremeno prije točno 25 godina začetog upravo na „grobničkoj ljepotici“..

Ovogodišnje FIM Sidecar World Championship začeto je sredinom travnja na legendarnom francuskom trkalištu „Le Mans“. Uvodnu pobjedu sezone u konkurenciji 11 timova odnijeli su Britanci, braća Ben i Thomas Birchall. Bio je to samo nastavak njihove izuzetno uspjele prošlogodišnje sezone u kojoj su se okrunili naslovom prvaka svijeta one, tek uhodavane, a sada jedine i standardne klase Grand prix utrka motocikala s prikolicom do 600 ccm. Bila je to i najava, sad se pokazuje istinski „birchall“ sezone, jer su od tada, pa na dvije utrke na njemačkom Oscherslebenu, dvije na mađarskom Panoniaringu, te jednoj u nizozemskom Assenu pobjedama i stopostotnim bodovnim učinkom stigli nadomak jedinstvenog naslova prvaka svijeta. Bili su već prvacima svijeta 2009.godine, pobjeđivali su na Grobniku i bolje i jače od sebe, ali sad su oni, Ben i Tom u glavnim ulogama.

Grobnik donosi i ovoga puta, kao jedna od samo pet svjetskih staza na kojima se voze FIM GP utrke Super Side prvenstva, dvije bodovne utrke, onu kraću „sprint“ i dulju „gold“. Slavlje cjelogodišnjeg trijumfa mogli bi im pokvariti samo jedan „mješoviti“ tandem, stari znanci Grobnika, svjetski prvaci – bolje kazano prvak i prva svjetska prvakinja Finci Pekka Päivärinta i Kirsi Kainulainen, koji su pobjeđivali na našoj stazi, otimali naslove drugima. Ove su sezone „vječiti“ drugi, na svih šest utrka. Ova dva tima na našoj stazi odlučuju o prvaku svijeta 2017.godine. Vjerojatno iza njihovih leđa vodit će se i borba za treći set FIM medalja koje će se i uručiti na Grobniku po zaključenju nedjeljne utrke, a to su Nizozemci Bennie Streuer i Kevin Rousseau i Britanci John Holden i Mark Wilkes. Dijeli ih tek jedan bod. Bennie Streuer bio je prvak svijeta 2015.godine, a njegov otac Egbert trostruki svjetski prvak u motociklu s prikolicom od 1984. do 1986. godine.

Timovi pristigli na Grobnik već su isprobali kišom natopljeni „umorni“ grobnički asfalt. Pred nama je vikend oktanskih uzbuđenja. Automotodrom Grobnik je spreman za novi spektakl.

Očekuje se 200 i više vozača iz 20-tak zemalja, a svi na dva kotača u borbu će za bodove Prvenstva Alpe Adria i Prvenstva Republike Hrvatske. U petak slobodni treninzi, svaki od po 20 minuta, kreću od jutra, od 8,50 sati i potrajat će sve do 17,20. Prikoličari na stazu izlaze u 13 i u 15 sati.

AUTOR: Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!