Vodeni sportovi

Dina Levačić preplivala La Manche i došla do "trostruke krune"

Krešimir Bošković • nedjelja, 17.09.2017.
Dina Levačić preplivala La Manche i došla do "trostruke krune"

Danas je 21-godišnja Solinjanka Dina Levačić, članica Kluba daljinskog plivanja Split, postala prva Hrvatica kojoj je pošlo za rukom preplivati La Manche. Ona je tako ušla u društvo Tonija Pavičića Donkića i slavnog Veljka Rogošića koji do danas bili jedine osobe iz Hrvatske koje su taj podvig ostvarile. Osim što je postala prva Hrvatica koja je preplivala La Manche, Dina je ujedno postala i prva osoba iz Hrvatske koja je ostvarila Trostruku krunu odnosno prva osoba koja je uspjela isplivati krug oko Manhattana, preplivati kanal između otoka Catalina i Los Angelesa te preplivati La Manche. Da bi uspjeh bio još veći, ona je svojim današnjim uspjehom postala tek šesta osoba na svijetu koja je to uspjela napraviti u samo 90 dana.

Priča o Trostrukoj kruni započela je u lipnju kada je Dina nastupila u New Yorku na dionici dugoj 46 kilometara. Tada je za malo više od sedam i po sati isplivala krug oko Manhattana i postala prva osoba iz Hrvatske koja je to napravila. I druga postaja na putu ka Trostrukoj kruni bila je na američkom tlu, točnije u sjevernoameričkom moru pred obalom Los Angelesa gdje je Dinu čekalo noćno plivanje između otoka Catalina i Los Angelesa. Dina je i tu dionicu uspješno odradila. Naravno i ovdje je bila prva osoba iz Hrvatske koja je u tome uspjela.

Nakon toga je pred Dinom ostala posljednja, ali ujedno možda i najteža etapa, slavni La Manche. Iako se i na prve dvije stanice, na svom putu, susretala s poteškoćama poput toga da su joj zrakoplovne kompanije otkazale već rezervirane zrakoplovne karte, što je bio slučaj na putu u New York odnosno da joj je u oba slučaja otkazan smještaj pa su joj u pomoći priskakali hrvatski iseljenici porijeklom s njenog otoka Ista, posljednja stanica na putu prema Trostrukoj kruni je zahtijevala posebnu psihičku pripremu zato što se u ovom slučaju nije unaprijed znao točan datum kada će nastupiti.

Dina Levačić i njezina prateća ekipa koju su činili njezini roditelji Željana i Mladen te klupski kolega i obiteljski prijatelj Mladen Milošević zaputili su se u Englesku prošle nedjelje i tamo su trebali čekati na poziv koji će im otkriti kada Dina kreće na posljednji dio svog ovogodišnjeg puta. Po dolasku u Englesku vrijeme im nije bilo naklonjeno i iz dana u dan su dolazile vijesti o jakom vjetru i lošim vremenskim uvjetima.

Ipak, kako to uvijek biva tko čeka, dočeka. Tako je i Dina dočekala svoj red i u more je ušla nešto poslije sedam sati po lokalno vremenu uz temperaturu zraka od samo sedam stupnjeva. Temperatura mora na startu iznosila je nešto više od 16 stupnjeva što bi velikoj većini ljudi predstavljalo problem i za kraće kupanje, a kamoli za avanturu koja se mjeri u sati. Unatoč svemu Dina je sa smiješkom ušla u more i krenula na put prema obalama Francuske. Obalu Francuske dotaknula nekoliko minuta iza 20 sati (po srednjoeuropskom vremenu) i tako se upisala u povijest hrvatskog daljinskog plivanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!