Vodeni sportovi

Pavlos Kontides osvojio zlato na SP-u klase Laser Standard u Splitu

HINA • utorak, 19.09.2017.
Pavlos Kontides osvojio zlato na SP-u klase Laser Standard u Splitu

Ciparski jedriličar Pavlos Kontides osvojio je zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu klase Laser Standard koje je u utorak završeno u Splitu...

Kontides je nakon deset plovova pobijedio ispred Australaca Toma Burtona i Matthewa Wearana.

Posljednjeg dana natjecanja trebala su se održati još dva plova, no prvo je nevera omela izlazak jedriličara, a kada su se oblaci donekle razišli, vjetar je bio preslab, pa su organizatori tek mogli označiti kraj prvenstva jer potrebnih deset plovova bilo je odrađeno.

Ciparski jedriličar je od deset plovova u čak pet pobijedio, a tim je rezultatima dodao po jedno drugo, treće i peto mjesto i posve zasluženo je odnio pobjedu. Istina, jedan je plov završio kao 26., dok je u jednom zbog puknuća jedra diskvalificiran, ali ta su se dva rezultata ionako brisala.

"U Splitu sam od 2006. godine, tako da se ovdje osjećam kao kod kuće, dok trenera Jozu Jakelića doživljavam kao drugog oca, jer s njime treniram od svoje 16. godine. Što se prvenstva tiče, bilo je ovdje puno kandidata za najviša mjesta, ali kako su i oni htjeli pobjedu, tako sam je želio i ja. Međutim, ovo su moje 'domaće' vode. Što se samih utrka tiče, u prvih pet imao sam četiri pobjede, pa mi je i to donijelo dodatno samopouzdanje. Potom mi se dogodila nezgoda s jedrom, ali taj se rezultat brisao, a u ponedjeljak sam ponovno povezao tri odlične utrke. I nemam što drugo reći, nego da sam presretan," rekao je uz nekoliko riječi i na hrvatskom jeziku Kontides.

Inače, ovo mu je najveći rezultat u karijeri, jer je 2013. godine osvojio svjetsko srebro iza legendarnog Brazilca Roberta Scheidta.

Srebrnu medalju osvojio je Australac Tom Burton, koji je u Split stigao kao olimpijski pobjednik, ali i jedan od kandidata za najviši plasman.

"Da mi je netko uoči prvenstva ponudio drugo mjesto, odmah bih ga prihvatio. Naravno, kao i svi želio sam pobijediti, ali cijeli je tjedan vrijeme, odnosno vjetar bili prevrtljivi, a to onda utječe i na prezentacije. Također, moram priznati da mi je žao što je Tonči Stipanović imao slabiji nastup, no očito su mnoge stvari utjecale na njega. Znam da je postao otac nedavno, ali i da je živio pod pritiskom domaćeg terena", rekao je Tom Burton, koji je priznao kako za njega sezona ne prestaje. Jer vraća se u australsko ljeto, a to znači da će i sljedeće mjesece intenzivno provoditi na moru.

Baš kao i trećeplasirani, njegov sunarodnjak, Matthew Wearn.

"Sretan sam jer mislim da je ovdje bilo jako puno odličnih jedriličara, a koji su se također vidjeli na pobjedničkom postolju. Ovo mi je najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima i zato će mi Split ostati u posebnom sjećanju. I ne samo zbog jedrenja, već sam vidio koliko je grad lijep, da ima prekrasno vrijeme i vrlo vjerojatno ću se nakon sezone doći odmoriti koji dan", poručio je Wearn.

Hrvatski jedriličar Stipanović je uoči desetog plova odustao zbog bolesti, dok je Filip Jurišić, nedavni pobjednik na Grand-Prixu JK Mornara, završio kao 18.

"Na kraju mogu reći da sam čak i zadovoljan. Ipak je to svjetsko prvenstvo. Bio sam u konkurenciji s najboljim jedriličarima svijeta. Dobar dio kvalifikacija bio sam u vrhu, među vodećima, ostalo je nekoliko neiskorištenih prilika, ali očekivao sam da ću biti ipak bolje plasiran. Posljednje tri etape sam podbacio. Taktizirao sam s kilažom, možda sam bio prelagan za neke etape, kada je vjetar bio jak. Naime, vjetar nas je iznenadio, iako je ovo naš akvatorij, kojeg jako dobro poznajemo", zaključio je Filip Jurišić.

Svečanom dodjelom medalja koje će se u večernjim satima održati na Zapadnoj obali, pokraj 'Ruže vjetrova' i službeno će biti spuštena zastava na ovo svjetsko prvenstvo, kojem su se ljudi iz JK Mornara maksimalno posvetili. No, Split će i dalje ostati u znaku ovog sporta, jer već u petak počinje svjetsko prvenstvo veterana na kojem će se natjecati 350 jedriličara.

REZULTATI
1. Pavlos Kontides (Cip) 15,0
2. Tom Burton (Aus) 30,0
3. Matthew Wearn (Aus) 31,0
4. Philippp Buhl (Njem) 37,0
5. Jesper Stalheim (Šve) 45,0
6. Nick Thompson (VB) 48,0
7. Jean-Baptiste Bernaz (Fra) 50,0
8. Thomas Saunders (NZ) 51,0
9. Francesco Marrai (Ita) 60,0
10. Lorenzo Chiavarini (VB) 65,0
18. FILIP JURIŠIĆ (HRV) 85,0...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!