Ostali sportovi

UCI unaprijedio Tour of Croatia u 2. HC kategoriju

Sportnet • petak, 22.09.2017.
UCI unaprijedio Tour of Croatia u 2. HC kategoriju

Svjetska biciklistička organizacija (UCI) dodijelila je utrci Tour of Croatia kategoriju 2.HC za 2018. godinu. HC je izraz koji dolazi od francuskog izraza hors catégorie, što u prijevodu znači „iznad kategorije“.

Iznad ove kategorije jedino su još elitne utrke poput Tour de France, Giro'd Italia i Vuelta a Espana, ukupno njih 38 u kojima obvezu nastupa imaju najbolji svjetski biciklistički timovi rangirani u kategoriji UCI WorldTeams.

„Rijetke su utrke koje su nakon samo tri godine bile unaprijeđene u viši razred i to najbolje govori koliko je Tour of Croatia važna utrka u svjetskom biciklističkom kalendaru. Uz nas organizatore, ovo promaknuće je najbolja nagrada i za naše partnere i sponzore, a koristim priliku zahvaliti svima od brojnih institucija, županija i gradova kroz koje utrka prolazi te više od 1200 suradnika i volontera koji svake godine sudjeluju u organizaciji utrke“, istaknuo je Vladimir Miholjević, direktor utrke Tour of Croatia.

Tour of Croatia održat će se 2018. godine od 17. do 22. travnja, a unapređenje u novu kategoriju znači da i do 75 posto prijavljenih timova može biti iz najvišeg ranga UCI WorldTeams. Već su prethodnih godina na hrvatskim cestama vozile svjetske biciklističke mega-zvijezde, a od iduće godine će njihov broj biti i još veći. Tako su na utrci Tour of Croatia nastupili, između ostalih, najuspješniji sprinter svih vremena Mark Cavendish te Vincenzo Nibali, pobjednik sva tri grand toura, koji sljedeće godine brani titulu pobjednika Tour of Croatia 2017. godine.

Uz činjenicu da se radi o jednom od najznačajnijih sportskih događaja godine, Tour of Croatia je po ocjenama mnogih i najljepša turistička razglednica koju Hrvatska šalje u svijet. Šest dana snimke iz svih krajeva Hrvatske emitiraju se na više od 170 različitih televizija u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji. Tako uz natjecateljsku komponentu, utrka donosi brojne koristi za promociju prirodnih ljepota, kulturne baštine, gospodarskog potencijala te gradova i regija kroz koje prolazi te je važan dio ukupne turističke ponude Hrvatske u svijetu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!