Vodeni sportovi

HOO i HKS položili vijence na grob Matije Ljubeka

Sportnet • srijeda, 11.10.2017.
HOO i HKS položili vijence na grob Matije Ljubeka

Na današnji dan prije 17 godina hrvatski sport ostao je bez legendarnog kanuističkog olimpijca - Matije Ljubeka.

S nepunih 47 godina izgubio je život u obiteljskoj tragediji 11. listopada 2000. godine u Valpovu. U tom trenutku bio je direktor multisportskih priredbi Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) koji je samo deset dana ranije kao šef Misije hrvatskog olimpijskog izaslanstva uspješno odradio Igre u Sydneyju.

Status jednog od najvećih hrvatskih olimpijaca svih vremena donijela su mu četiri olimpijska odličja - zlato i bronca s Igara 1976. u Montrealu te zlato i srebro osam godina kasnije u Los Angelesu (u dvokleku s Mirkom Nišovićem). Na svjetskim prvenstvima osvojio je pet zlatnih kolajni, jednu srebrnu i četiri brončane, što ga svrstava u sam vrh najtrofejnijih hrvatskih sportaša.

Tužno sjećanje na Matiju Ljubeka na njegovu grobu na Mirogoju obilježilo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog kajakaškog saveza (HKS). Predvodili su ga predsjednik HKS-a i član HOO-ove Komisije za razvoj sporta Marko Ćurković te glavni tajnik HKS-a Branko Lovrić, ujedno i član HOO-ove komisije za međunarodne odnose.

"Kajak i hrvatski sport, hrvatski olimpizam, izgubili su puno Matijinim preranim odlaskom. Kad ode takav velikan, trajno nedostaje. Svake godine smo na ovaj dan kod njega, ali često se sjetimo Matije i njegove veličine kada razgovaramo s ljudima iz europskog i svjetskog kajaka. Svi ga se dobro sjećaju. I mi, živimo i radimo u sjećanju na njega", kazao je Marko Ćurković.

Još jedan Ljubekov dugogodišnji bliski suradnik, Branko Lovrić, evocirao je uspomenu na godine zajedničkog rada:

"Puno toga skupa smo prošli u razvoju kajaka i kanua, i kod nas i vani. Nažalost, njegov životni put tragično se prekinuo. Ostalo je tužno sjećanje, ali i ponos zbog svega što smo zajednički napravili."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!