Automoto

Treći Memorijal Đani Šverko u Buzetu

Sportnet • ponedjeljak, 13.11.2017.
Treći Memorijal Đani Šverko u Buzetu

Prijatelji i velikani nikad se ne zaboravljaju. Da je tome tako u Buzetu su svjedočili brojni sudionici trećeg Memorijala Đani Šverko što je povodom godišnjice smrti ovog istaknutog i trofejnog automobilističkog asa održan u Buzetu.

Od prošle godine Buzet je bogatiji za jedan autentičan i specifičan, nadasve dojmljiv spomen dom. U rodnoj kući Đanija Šverka, u centru Buzeta, povodom druge godišnjice njegove smrti otvoren je Spomen dom Ivana Đanija Šverka koji je ove godine upotpunjen raritetnim eksponatom. U prostoriju je, uz čuđenje mnogih o načinu te akcije, od sada smješten i njegov „bolid“, Abarth kojeg su u cijelosti obnovili članovi Oldtimerske fićo scene Hrvoje Ćubelić i Vedran Rajačić.

U Buzet je iz brojnih gradova Europe, ne samo Hrvatske, već Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke, Austrije, Švicarske i Srbije stiglo 50-tak povijesnih automobila od kojih su većinu činili uvijek pažnje vrijedni „fićeki“ svih godišta i oblika. Izuzetno dobro očuvani zahvaljujući svojim vlasnicima, ove su godine uz posjet grobu Đanija Šverka, uz nezaobilazno cvijeće i svijeće, te pjev buzetske klape, svi sudionici posjetili i Motovun.

U ime Grada Buzeta, uz Šverkovu kćerku Milu Velnić, te članove oldtimerske fićo scene, organizatore ovog, sad već tradicijskog memorijala, sudionike je pozdravio gradonačelnik Siniša Žulić.

"Hvala vam na dolasku jer to je najmanje što možemo učiniti za Đanija koji je zadužio sve nas, sve koji smo ga poznavali, obožavatelje i navijače, ovisnike o brzinama i mirisu benzina, sve nas žitelje rodnog mu Buzeta koje je toliko volio i uvijek mu se sa sjetom vraćao. Sjećanja na velikog čovjeka i trofejnog hrvatskog automobilističkog internacionalca ne blijede, pa mu u spomen posvećujemo ovaj dan kojeg Buzet, automobilistički centar Hrvatske i zaslužuje", istakao je Žulić.

Spomen muzej Đanija Šverka u njegovoj rodnoj kući prostor je s nebrojeno eksponata, fotografija, novinskih isječaka, pehara i priznanja,osobnih stvari i sportske opreme, te ponekog dijela sportskih bolida vezanih uz sportski život automobilističkog doajena Đanija Šverka, svojevremeno 60-tih godina prošlog stoljeća uz brojne naslove državnog prvaka, jedinog u toj kategoriji europskog prvaka s ovih naših prostora.

Posjet Motovunu oduševio je sve. Povod da se zadrže u ovom gradu Velog Jože još je jedan velikan automobilizma, rođeni motovunac Mario Andretti, američki automobilist koji je kroz 50-tak godina aktivnog bavljenja auto sportom upisao, danas daleke 1978.godine i naslov prvaka svijeta Formule 1. Sudionike Momorijala ispred Hotela Kaštel, u kojem se Đani Šverko vjenčao, prigodnim je riječima dočekala Erika Erik-Legović, kćerka vlasnika hotela u sklopu kojeg je Kulturno edukacijski centar Kaštel i spomen soba Mariju Andretiju. O postavi vrhunske izložbe i stalne edukacijske postave koja Motovun predočava u jednom izuzetnom svjetlu, govorio je kustos Ivan Hrastovčak, a sve se završilo zajedničkim ručkom i dodjelom spomen zahvalnica koje je svima uručila Mila Velnić uz posebnu zahvalu najbližim suradnicima Hrvoju Ćubeliću iz Rijeke i Grgi Dulabiću iz Münchena koji su inicijatori brojnih akcija usmjerenih na očuvanje lika i djela Đanija Šverka.

Povratkom u Buzet, grad automobilizma, znan već četiri desetljeća po najvećoj i najznačajnijoj hrvatskoj brdskoj auto utrci, prijateljski su nastavljene „štorije“ iz oktanskog svijeta za koje je ovog puta zaslužan čovjek na kojeg sjećanja ne blijede – Đani Šverko.

AUTOR: Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!