Rukomet

Power ranking: Prvih šest kandidiraju za zlato, dijele ih doslovno nijanse

Branimir Korać • petak, 12.01.2018.
Power ranking: Prvih šest kandidiraju za zlato, dijele ih doslovno nijanse
Foto: EPA

Posložiti reprezentacije po snazi uoči početka Prvenstva vrlo je nezahvalan posao. Prvih šest ipak se nekako ističu, to su oni glavni kandidati za najviši plasman, a sitnice i subjektivni dojam ih dijele. I da ih nasumično pobacate opet ćete za svaku imati argument i bit ćete u pravu. Mi krećemo s Njemačkom kao braniteljem naslova i najširom reprezentacijom na vrhu, a ono što je sigurno, poredak će se prilično mijenjati sa svakim kolom...

1. Njemačka

Njemačka definitivno ima najveću širinu i najveću koncentraciju kvalitete kada se gleda cijeli roster. U Hrvatsku dolazi kao branitelj naslova, neće se zadovoljiti ostankom bez odličja i ima puno aduta koji govore na njezinu stranu. Teško je pronaći slabu točku u reprezentaciji pod vodstvom mladog stručnjaka Christiana Prokopa.

2. Francuska

Thierry Omeyer i Daniel Narcisse oprostili su se od reprezentacije, ali to ne čini Francusku ništa manje moćnom. Aktualni svjetski prvaci i u Hrvatsku dolaze s najvišim ambicijama i kao i uvijek bit će u krugu najužih favorita za osvajanje titule. Problem predstavljaju ozljede važnih igrača u obrambenoj fazi Luke Karabatića i Ludovica Fabregasa te kratak kadar na lijevom vanjskom, ali pokrpat će se.

3. Hrvatska

Hrvatska je domaćin, Hrvatska je dobra, motivirana i svi vjerujemo da će otići jako daleko. Lino Červar ima iza sebe "milijun" velikih utakmica u karijeri i zna što je potrebno za uspjeh na ovakvim turnirima. Na krilima navijača bit će vrlo teško pobjediva, a mi se nadamo i nepobjediva. Kreće s treće pozicije, a na kraju je želimo na samom vrhu.

4. Španjolska

Španjolci su tradicionalno jaki i ambiciozni, ovdje su došli po medalju i neće prihvatiti ništa manje. Imaju manjih problema s ozljedama, ali kostur momčadi je tu i svakako su u krugu glavnih kandidata za prolaz u polufinale. Koliko će na kraju napraviti, teško je procijeniti, ali mogu puno.

5. Norveška

Iako nisu u Top 4, Norvežani ni najmanje ne zaostaju za vodećim kvartetom. Igraju odlično, Berge ih je posložio gotovo savršeno i uostalom pokazali su to na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj gdje su došli skroz do finala. Vjerojatno zaslužuju i bolju poziciju, ali ionako im je važnije završiti na kraju u vrhu, nego od tamo krenuti.

6. Danska

Danska je vrlo snažna, skup je sjajnih pojedinaca i zaokružuje krug ovih šest koji su od strane većine stručnjaka označeni kao glavni kandidati za odličja. Iako tek šesti, teško je reći da su baš toliko slabiji od primjerice prvoplasirane Njemačke. Međutim još uvijek se traže nakon odlaska Wilbeka, Jacobsen je sjajan trener i treba vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Možda će upravo u Hrvatskoj, nikad se ne zna, kvaliteta je neupitna, samo je stvar klika i kemije. Danas su šesti, a nakon prve faze natjecanja u drugom power rankingu mogu biti prvi i to ne bi bilo ništa iznenađujuće. U prvih šest ionako doslovno sitnice odlučuju.

7. Švedska

Švedsku je stvarno gušt gledati, igraju sjajan rukomet, vrlo dinamičan i zabavan, ali takvu igru treba pretočiti i u rezultat. Šveđani zasad na rezultatskom planu osciliraju, ali definitivno su protivnik koji neće nikome biti jednostavan. Čak i ako skinu nekog od favorita, to ne bi predstavljalo neko posebno iznenađenje jer ova Švedska ima kvalitetu.

8. Slovenija

Da nema problema s ozljedama, Slovenija bi zaslužila i koju poziciju više. Ovako unatoč bronci sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj ostaje upitnik koliko Slovenci mogu na ovom Prvenstvu. Veselin Vujović sigurno će odraditi pravi posao u motiviranju i pripremi momčadi za nastup, ali koliko će moći igrati na visokoj razini u kontinuitetu sa smanjenom rotacijom, ostaje za vidjeti.

9. Makedonija

Dobri su i Makedonci, imaju na klupi Raula Gonzalesa i sve nositelje igre i dalje na parketu, uključujući i Kiru Lazarova. Mogu biti opasni, najavljuje se dolazak i povećeg broja navijača, igrat će uz podršku s tribina, a onda mogu stvoriti dosta problema svakome.

10. Mađarska

Mađari žele napraviti iskorak, uvijek se spominju kao opasan protivnik, ali nikako probiti tu granicu i od opasnog postati konkretan protivnik. Imaju problem na krilnim pozicijama, nadoknadit će odlazak Nagyja, a plus im je angažman Ljubomira Vranješa koji je odličan stručnjak i koji bi trebao posložiti Mađare da budu konkurentni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!