Zimski sportovi

Jakov Fak: "Biatlon je u Hrvatskoj marginalan sport koji u ono vrijeme nije imao perspektive"

Sportnet • ponedjeljak, 19.02.2018.
Jakov Fak: "Biatlon je u Hrvatskoj marginalan sport koji u ono vrijeme nije imao perspektive"
Foto: EPA

Nekadašnji hrvatski, a danas slovenski biatlonac, osvajač olimpijske bronce iz Vancouvera i srebra iz Pjongčanga, Jakov Fak, za HRT je otkrio svoja trenutna razmišljanja o biatlonu u Hrvatskoj...

PIŠE: Jan Šneler

Prije osam godina, niti pola godine nakon osvajanja bronce sa Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru, Jakov Fak odlučio je zamijeniti hrvatsku biatlonsku reprezentaciju onom susjednom, slovenskom. Takva odluka tada 22-godišnjeg biatlonca prouzrokovala je brojne napise, medijska prepucavanja, no činjenica je ostala kako je Hrvatska ostala bez odličnog sportaša i jedinog osvajača medalje sa ZOI koji nije član obitelji Kostelić.

Za Hrvatsku je Fak osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu 2009. u Pjongčangu te olimpijsku broncu u Vancouveru. S druge strane, za Sloveniju je do sada osvojio dva svjetska zlata, jedno srebro i broncu te upravo prije nekoliko dana srebro u Pjongčangu.

Nakon što je odradio utrku na 15 km, na kojoj je osvojio 10. mjesto, u kratkom razgovoru za HRT, Jakov Fak pojasnio je razloge svog odlaska te kako se osjeća u slovenskoj reprezentaciji.

"Mislim da to nije pitanje za mene, to je pitanje za one koji su onda bili odgovorni za to. Što se tiče moje sportske karijere, mislim da je bio ispravan potez zato što je biatlon u Hrvatskoj marginalan sport koji u ono vrijeme nije imao perspektive jer to nažalost ljude u Hrvatskoj ne zanima. Radi par ljudi koji su bili nesposobni, i još uvijek su vjerojatno nesposobni, bez ambicija i bez vizija, prije svega govorim o ljudima u Hrvatskom biatlonskom savezu, nisam želio potrošiti svoj talent", iskren je bio Fak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!