Nogomet

Sepp Blatter o domaćinu SP 2026.: "Maroko bi trebao biti logičan izbor. Vrijeme je za Afriku još jednom"

Sportnet • petak, 23.02.2018.
Sepp Blatter o domaćinu SP 2026.: "Maroko bi trebao biti logičan izbor. Vrijeme je za Afriku još jednom"
Foto: EPA

S obzirom na to da se približava 13. lipanj i 68. Fifin Kongres na kojem će se odlučiti o domaćinstvu Svjetskog prvenstva 2026. godine, bivši predsjednik te organizacije i doživotno suspendiran iz nogometa, Švicarac Sepp Blatter, iznio je svoje mišljenje...

PIŠE: Jan Šneler

Kako su zbog Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. i Kataru 2022. iz utrke za domaćinstvo natjecanja 2026. automatski eliminirani kandidati iz Europe i Azije, ostale su samo četiri kontinentalne federacije. Sjevernoamerička (CONCACAF) je ponudila prvo u povijesti trojno domaćinstvo, u organizaciji Kanade, Meksika i SAD-a, dok je Afrička (CAF) organizacija ponudila Maroko.

Kontroverzni bivši predsjednik Fife, Sepp Blatter, vodeći se dosadašnjom praksom Fife koja je, izuzevši natjecanje 2002. u Južnoj Koreji i Japanu, odbijala sudomaćinstva, ponudio je svoje mišljenje.

"Svjetsko prvenstvo 2026: Sudomaćinstvo odbijeno od strane Fife nakon 2002. (odbijeno 2010 i 2018). Sada: Maroko bi trebao biti logičan izbor. Vrijeme je za Afriku još jednom!", napisao je Blatter na svom Twitter profilu.

S obzirom na to da su dospjele samo dvije kandidature, Fifa ubrzanim procesom odlučuje već 2018. o domaćinstvu. Ipak, pravilo im omogućuje da, ako obje kandidature ne dobiju potreban broj glasova, ponovni natječaj mogu raspisati u kojima bi sudjelovale i kandidature iz Azije i Europe.

Takav rasplet nije nemoguć s obzirom na to da bi na Svjetskom prvenstvu 2026. godine trebalo sudjelovati 48 momčadi te je upitno ima li Maroko kapacitet za organizaciju takvog natjecanja. S druge strane, kandidatura Kanade, Meksika i SAD-a bila bi idealna što zbog raspodjele opterećenja natjecanja, što zbog bolje infrastrukture i organizacijskog iskustva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis23.02.2018. u 12:13
    sepp ima pravo. nije doživotno suspendiran, nego na 6 godine.
    cameosis