Nogomet

Igor Kodžoman predsjednik uprave Dinama, Barišić i dalje predsjednik i poručuje: "Klub ni u čemu nije oštećen"

Sportnet • četvrtak, 01.03.2018.
Igor Kodžoman predsjednik uprave Dinama, Barišić i dalje predsjednik i poručuje: "Klub ni u čemu nije oštećen"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Na redovnoj skupštini Dinama održanoj 1. ožujka 2018. godine, skupština predvođena predsjednikom kluba, Mirkom Barišićem, jednoglasno je prihvatila zaključak kako Dinamo nije oštećen niti za jednu lipu te kako maksimalno stoje uz Zdravka Mamića...

IZ MAKSIMIRA: Jan Šneler

Iako se očekivalo kako će se na današnjoj redovnoj skupštini Dinama najviše pažnje posvetiti privatizaciji kluba, uz reakciju na nove istrage i postojeće sudske procese, skupština kluba donijela je odluku i o novom modelu uprave kao operativnog tijela kluba. Uz intoniranje nacionalne himne, skupština je počela minutom šutnje za Marijana Hanžekovića, preminulog člana.

Pred 58 od 78 članova skupštine koji su bili prisutni riječ je preuzeo Mirko Barišić, predsjednik kluba koji se prije svega osvrnuo na istrage i sudske procese koji se vode protiv članova uprave kluba. Iako uvijek umjeren i smiren, Barišić je bio vrlo izravan i nedvosmislen.

Uprava GNK Dinamo

Igor Kodžoman, predsjednik uprave
Tomislav Svetina, potpredsjednik kluba i član uprave
Amra Peternel, članica uprave
Vlatka Peras, članica uprave
Krešimir Antolić, član uprave

"Protiv pojedinih članova uprave vode se tri kaznena postupka i ti postupci su zasnovani na nestvarnom i neistinitom. Poanta tih postupaka je da se ustanovi da su djelatnici nanijeli štetu Dinamu. Kategorički odbijamo sve navode u ovim postupcima jer klub ni u čemu nije oštećen. Klubu nije nanešena nikakva materijalna i financijska šteta. Ovo što nam se spočitava nije realnost. Naš klub se kroz 18 godina dizao i još se diže u sportskom i organizacijskom planu", započeo je svoje izlaganje predsjednik Dinama.

Barišić se želio osvrnuti na period od dolaska u klub do današnjih dana koji su ionako najzanimljiviji DORH-u i USKOK-u. Predsjednik kluba iznio je niz anegdotalnih priča kojom je želio obraniti način rada u klubu u ranim 2000-ima kada je klub bio, po njegovim riječima, blizu provalije.

"Jedini koji je uz mene bio u trenucima kada nije bio u klubu bio je Zdravko Mamić. Jedini koji nije bio iz kluba bio je on. U periodu kada nije bio u klubu posudio je Dinamu 22 milijuna kuna. Od 2002. do 2007. posudio je Dinamu 83 milijuna kuna", nastavio je Barišić i dodao koji je bio jedini način da spase Dinamo:

"Išli smo na opciju da otvorimo devizni račun da riješimo gorući problem. Ja sam potpisao račun u Hypo banci u Klagenfurtu. Dali smo nalog, naša uprava, mogla je raspolagati računom da bi se rješavali svi problemi. Moja firma (Siemens) je zbog toga, na moju molbu, kao i neke druge firme, uplatila novac na taj račun. Sva sredstva nisu otišla u zrak, korištena su za Dinamo. To je možda bio prekršaj, ali bilo je sredstvo, način da se održi. Dakako, s tim sredstvima je upravljala uprava. Uprava vodi poslovnu i financijsku politiku kluba i odgovara na odboru i skupštini".

Predsjednik kluba iznio je i neke zanimljive brojke koje su se isplaćivale igračima, upravo s deviznog računa koji je otvoren u Klagenfurtu.

Financijska bilanca za 2017.

Prihod: 242.303.747,89 kn
Rashod: 355.149.365,14 kn
Razlika: 112 845 617,25 kn
Operativni manjak: 10.365.662,49

"S tog računa je Agiću plaćeno 600.000 dolara. Iz tog doba, 2002. poznato je da smo angažirali Ćiru. Nikada nije porekao da je primio 400.000 eura koje mu je dao Zdravko Mamić. Jurčeviću je data akontacija 300.000 eura, Kuže 300.000 eura. Menadžeru Da Silve smo platili 300.000 eura da ga ne izgubimo. Boško Balaban je dobio milijun eura od Zdravka u tri rate. Tražio je i mjenice koje mu je dao Zdravko Mamić. Nowotny je plaćen milijun eura", zaključio je Barišić.

Za kraj svog izlaganja, Barišić je istaknuo kako mu nije jasna hajka koja se diže na klub i Zdravka Mamića zbog transfera Dejana Lovrena i Luke Modrića.

"Bišćan je prodan za 21 milijun njemačkih maraka, podjela 50:50. Igor je sredstva dobio u Austriji. Ja sam znao za podjele u transferima Luke Modrića i Lovrena. Kad smo te novce platili u Hrvatskoj, platili porez, sad je problem i hajka. Šalju se ljudi u pritvor", rekao je predsjednik kluba.

U izlaganju koje je uslijedilo, predsjednik Nadzornog odbora kluba, Miroslav Rožić kratko je iznio kako je NO jednoglasno donio zaključak kako GNK Dinamo nije financijski oštećen preko spomenutog deviznog računa već je suprotno, klub spašen od financijske i egzistencijalne propasti.

Direktor Dinama, Tomislav Svetina izvijestio je skupštinare od konačnim podacima za 2017. godinu. Prihod Dinama iznosi 242.303.747,89 kuna, a rashod 355.149.365.14 što znači manjak od 112.845.617.25 kuna. Taj manjak objašnjen je ispadanjem iz europskih natjecanja te manjkom transfera. Također izviješteno je kako zbog amortizacije i dugotrajne imovine, kako se to knjigovodstveno iznosi, operativni manjak iznosi nešto više od 10 milijuna kuna.

Na samome kraju, Svetina je potvrdio kako je proces privatizacije pri kraju te kako je Povjerenstvo pozvalo GNK Dinamo i revizorsku kuću Price Water House da naprave potrebne izmjene koje je Dinamo poslao povjerenstvo. Još jednom je Svetina ponovio kako vjeruje da će Dinamo u novu sezonu ući kao športsko dioničko društvo.

Možda i najvažnija vijest je promjena Statuta kluba koji još mora potvrditi Gradski ured za opću upravu, a tiče se uvođenja funkcije potpredsjednika i novi model uprave kao operativnog tijela kluba. Za predsjednika Uprave imenovan je Igor Kodžoman, diplomirani ekonomist s iskustvom rada u Ernst&Young revizorskoj kući, Hypo Alpe Adria banci i Zvijezdi d.d. Novi potpredsjednik kluba postao je sadašnji direktor Tomislav Svetina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • qvestor08.03.2018. u 07:50
    pravnici koji su u Dinamu i oko Dinama bi trebali znati da DORH po službenoj dužnosti mora pokrenuti kazneni postupak za kaznena djela za koja je to zakonom propisano kad postoji osnovana sumnja da su takva djela i počinjena, a to što oni tvrde da klub nije oštećen to nema utjecaja na DORH već će... [više na forumu]
    qvestor