Ostali sportovi

Norvežani najuspješniji paraolimpijci, Ragnhild Myklebust, kraljica leda i snijega

HINA • četvrtak, 08.03.2018.
Norvežani najuspješniji paraolimpijci, Ragnhild Myklebust, kraljica leda i snijega
Foto: EPA

Norveški paraolimpijci najuspješniji su u povijesti zimskih POI, a 'kraljica leda i snijega' je norveška nordijka Ragnhild Myklebust...

Norveška vodi s ukupno 319 medalja, uključujući 135 zlatnih, 103 srebrnih i 81 brončanih. Norveška se natjecala na svim Igrama još od prvih koje su se održale u Ornskoldsviku u Švedskoj 1976. godine.

Na drugom mjestu su njemački paraolimpijci sa 130 zlata, 113 srebrnih i 102 brončane medalje, dok je treća Austrija sa 104 zlata, 113 srebrnih i 102 brončane medalje.

Od sportaša najuspješnija je norveška legenda Ragnhild Myklebust, koja je od 1988. do 2002. godine osvojila ukupno 27 medalja (22 zlatne, 3 srebrne i 2 brončane). Bila je iznimno uspješna nordijska skijašica i biatlonka, kao i uspješna klizačica s brzim sanjkama, sport koji je posljednji put uključen u Igre 1998. godine.

Premda je osvojila 27 paraolimpijskim medalja, Myklebust nije najuspješnija kada se računaju i ljetne i zimske POI. Bolja od nje je američka plivačica Trischa Zorn koja je od 1980. do 2004. osvojila čak 55 medalja pri čemu 41 zlatnu.

Dodajmo kako su samo alpsko i nordijsko skijanje jedina dva sporta koja su dio Zimskih paraolimpijskih igara još od prvog izdanja u Örnsköldsviku 1976. godine. Biatlon je debitirao u Innsbrucku 1988. godine, snowboarding prije četiri godine u Sočiju, Para hokej je uključen od Lillehammera 1994. godine dok je curling u kolicima uključen u Torinu 2006. godine.

Dva od šest sportova koji će se održati u Pjongčangu su miješana, što znači da će se muškarci i žene natjecati zajedno. To će biti Para hokej i curling u kolicima.

Biatlon i cross-country natjecanja održat će se u Alpensia Biatlon Centru, koji se nalazi u PyeongChangu. No niti jedan od ostala četiri sporta neće biti održan u istom gradu. Alpsko skijanje i snowboarding natjecanja održat će se u susjednoj županiji, Jeongseon, dok će se u obalnom gradu Gangneung održati natjecanja u para hokeju na ledu i curlingu u kolicima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!