Košarka

Zahvaljujući Lipiku Hrvatska i ove godine u 3x3 svjetskoj eliti

Sportnet • četvrtak, 19.04.2018.
Zahvaljujući Lipiku Hrvatska i ove godine u 3x3 svjetskoj eliti

Organizatori Lipik challengera, najjačeg svjetskog challengera u 3x3 uličnoj košarci, novom olimpijskom sportu, proteklog su tjedna u Barceloni od strane FIBA-e potvrđeni kao supervizori (nadzornici) na 3x3 eventima diljem Europe i svijeta. Nagrada je to za 20 godina organiziranja ulične 3x3 košarke u Lipiku, a iznimka neće biti ni ova 2018. godina. Zahvaljujući Lipiku Hrvatska će i ove godine biti u središtu svjetske 3x3 elite i to na Cedevita Lipik 3x3 challengeru koji će u Lipiku biti održan 22. i 23. lipnja. Uz najbolje europske ekipe, interes za nastup u Lipiku već su sada iskazale i ekipe iz SAD-a, Australije, Japana, Urugvaja, Meksika...

Proteklog tjedna Udruga Libox Lipik, koja treću godinu za redom organizira Lipik 3x3 Challenger, a već 20 godina u Lipiku organizira turnire ulične 3x3 košarke, dobila je još jedno veliko priznanje.

Na poziv FIBA-e, predstavnici Liboxa Ivan Pušćenik i Darian Husko boravili su u Barceloni na sastanku na kojem su Lipičani i službeno postali organizacijski partneri FIBA 3x3 i to u svojstvu supervizora (nadzornika) na FIBA 3x3 međunarodnim natjecanjima ovog novog olimpijskog sporta. Potvrđeno je da će ove sezone predstavnici Liboxa za FIBA 3x3 biti supervizori na najmanje jednom 3x3 eventu, a u sljedećoj predolimpijskoj sezoni i na njih znatno više.

"Poziv moćne FIBA-e da im budemo partneri u daljnjem razvoju i organiziranju 3x3 događaja na najvišem nivou u Europi i Aziji znači veliko priznanje našoj organizaciji, svima nama koji smo stvarali i stvorili ovaj naš lipički streetball. Pozvali su nas da budemo njihovi supervizori odnosno da u ime i ispred FIBA-e vodimo evente u Europi i Aziji, prvenstveno velika natjecanja kao što su kvalifikacije za europska i svjetska prvenstva, kontinentalne kvalifikacije, ženski 3x3, U18, U23 i slično. Tek nas sada očekuje velika ekspanzija 3x3 košarke u svijetu i Hrvatskoj, a mi ćemo aktivno kreirati razvoj 3x3 košarke i predstojeće događaje ne samo u Hrvatskoj, nego i znatno šire", rekao je nakon sastanka u Barceloni Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox.

Uz Lipičane, na spomenutom sastanku su još sudjelovali i organizatori turnira iz Rumunjske i Francuske, a predstavnici FIBA-e 3x3 su ih upoznali sa strategijom razvoja ovog sporta u narednom dvogodišnjem razdoblju te o modelima plasmana ekipa na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Već treću godinu za redom važan dio svjetske WT serije bit će i Cedevita Lipik 3x3 Challenger koji će biti održan 22. i 23. lipnja. Ovo će ujedno biti i jubilarni 20. turnir u uličnoj košarci koji će biti organiziran u Lipiku.

U odnosu na prethodne dvije godine kada je u svijetu bilo 14 challengera, ove godine bi ih trebalo biti 20 pa je Lipik ponovno u društvu velikih svjetskih metropola kao što su Moskva, Sydney, Bukurešt, Chengdu, Penang, Berlin, Edmonton, Kaunas, Ulaanbaatar, Hague... Povećan je i broj Masters turnira, s lanjskih sedam na ovogodišnjih 10 čime FIBA želi, uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, maksimalno popularizirati ovaj najbrže rastući urbani sport na svijetu.

Najbolji svjetski igrači 3x3 ulične košarke će se u Lipiku boriti za novčanu nagradu od 20.000 dolara, a pobjednik i finalist ovogodišnjeg Cedevita Lipik 3x3 Challengera će izboriti nastup na WT Mastersu u švicarskoj Lauseannei. Inače, ovo je prva 3x3 sezona u kojoj će ukupni nagradni fond biti oko milijun i pol dolara.

Na Cedevita Lipik 3x3 challengeru će nastupiti 16 ekipa, a sve najjače ekipe iskazale su interes za ovogodišnji nastup. Osim Europljana, u Lipik žele doći i ekipe iz SAD-a, Australije, Japana, Urugvaja i Meksika, a točan popis ekipa trebao bi biti poznat pet tjedana prije samog turnira (sredina svibnja).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!