Ostali sportovi

Brojni sportaši demonstrirali svoje vještine na Festivalu sporta osoba s invaliditetom

Sportnet • petak, 18.05.2018.
Brojni sportaši demonstrirali svoje vještine na Festivalu sporta osoba s invaliditetom

„Nije bitno kakve zapreke u životu dođu pred nas, bitno je kako se mi prema njima postavimo, a vi ste pravi primjer kako se zdravo odnositi prema problemima. Hvala vam što nam pokazujete pozitivan put“, riječi su kojima je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić otvorila Festival sporta osoba s invaliditetom koji je danas održan na Atletskom stadionu Mladost u Zagrebu.

Završno je to događanje Erasmus + projekta Change Your Mindset – Sport4Everyone koji se provodio proteklih 18 mjeseci, cilj mu je bio promocija i podizanje razine svijesti o važnosti sporta i tjelesne aktivnosti te integracija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15 - 29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti.

Atletski stadion Mladost ovom je prigodom bio pretvoren u veliki sportski poligon na kojem je predstavljen velik broj sportova za osobe s invaliditetom, a posjetitelji su se tako mogli okušati u boćanju, odbojci, nogometu te brojnim drugim sportovima kojima se bave klubovi sportaša s invaliditetom zajedno okupljeni u Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom koji je i organizator ovog događanja.

Josip Držaić, predsjednik ZSSOI kazao je kako se nada da, iako prvi, ovaj Festival neće biti i posljednji. U svom pozdravnom govoru se zahvalio svim sportašima koji su došli podržati kolege s invaliditetom. „Vi nam dajete podstrek da gajimo duh paraolimpijizma – hrabrost, odlučnost, nadahnuće i jednakost. Danas smo ovdje svi skupa jednaki“, poručio je.

Čelni čovjek hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić naglasio je važnost projekta Change Your Mindset – Sport4Everyone i sve ono što je njegova provedba učinila za unaprjeđenje sporta osoba s invaliditetom. „Danas je izniman dan jer ćete vi mladi sportaši s invaliditetom pokazat sva svoja sportska umijeća, inspirirati sve nas i pokazati da sport mora i može biti dostupan svima“, naglasio je.

„Ustrajte i dalje u svojim nastojanjima da se bavite sportom da mladi koji tek počinju u vama vide uzore“, poručio je Milan Čolić, pomoćnik pročelnika za sport i mlade grada Zagreba te izaslanik gradonačelnika Milana Bandića te izrazio daljnju potporu: „Grad Zagreb i gradonačelnik će vam uvijek biti na dispoziciji i pomagati na najbolji mogući način.“

Brojne okupljene sportaše i goste pozdravio je i dr. Tomislav Madžar, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske. „Sportaši su najbolji ambasadori Hrvatske u svijetu na čemu vam zahvaljujemo i čestitamo na rezultatima, a paraolimpijci i svi koji ovdje sudjelujete ste i više od toga. Uspjeli ste pobijediti brojne brane s kojima se susrećete u svakodnevnom životu, uz pomoć svih institucija“, zaključio je.

Na priredbi su sudjelovali vrhunski sportaši s invaliditetom Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić, Dino Sokolović te Kristijan Vincetić, a podržali su je i vrhunski sportaši bez invaliditeta Valent i Martin Sinković, Marijo Možnik, Ana–Marija Bujas Čelan, odbojkašice i odbojkaši HAOK Mladost, ŽKK Medveščak, Damir Martin i drugi.

U Hrvatskoj danas živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a samo manji dio njih aktivno se bavi sportom, iako su njegovi pozitivni učinci brojni. Tjelesna aktivnost ne samo da unaprjeđuje tjelesno i mentalno zdravlje, već pruža pojedincu priliku za integraciju u društvo. Time može pokazati svoj talent i suprotstaviti se uobičajenim stereotipima s kojima je svakodnevno suočen. Upravo kroz sport se mlade osobe s invaliditetom lakše i brže mogu socijalizirati, imati kvalitetniji život pa niti jedno dijete s invaliditetom ne bi trebalo u potpunosti biti oslobođeno prilagođenim tjelesnim aktivnostima što je projekt i demonstrirao ključnim dionicima kroz brojne radionice, predavanja i okrugle stolove.

Projektni partneri Change Your Mindset-Sport4Everyone su Paraolimpijski odbor Slovenije, Paraolimpijski odbor Srbije, Paraolimpijski odbor Makedonije, Paraolimpijski odbor Crne Gore, Stolnoteniski savez Italije, Stolnoteniski savez Austrije i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO, Zagreb koja je suorganizator događaja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 500.000.00 EUR.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!