Vodeni sportovi

Sjajni uspjesi hrvatskih reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah

Sportnet • četvrtak, 14.06.2018.
Sjajni uspjesi hrvatskih reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah

Prvi dan hrvatska reprezentacija osvojila je po jedno zlato i srebro u dinamici bez peraja, da bi drugog dana natjecanja osvojili još jedno zlato i jednu brončanu medalju u statici...

U talijanskom Lignanu 11. lipnja započelo je Svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah, a Hrvatska reprezentacija već se može pohvaliti s dva velika uspjeha. Zlatom Mirele Kardašević u disciplini dinamike bez peraja koja je preronila izvrsnih 170 metara i srebrom Davida Čustića u istoj disciplini koji je preronio odličnih 204 metra. Goran Čolak bio je zlatni u statici s rezultatom od devet minuta i tri sekunde, dok je Budimir Šobat osvojio brončanu medalju s rezultatom od osam minuta i 17 sekundi. Veliki je ovo uspjeh hrvatskog ronjenja s obzirom na iznimno jaku konkurenciju i činjenicu da je ronjenje na dah u mnogim zemljama iznimno popularan sport s velikim ulaganjima.

Hrvatska reprezentacija pokazala je da pripada samom vrhu svjetskog ronjenja na dah, a u danima koji slijede najavili su još vrhunskih rezultata u disciplinama dinamika s bifin perajama i dinamika s monoperajom. Upravo njihova svestranost, kvalitetan rad i odlični rezultati koje postiže posljednjih godinu dana, dokaz su njihove ustrajnosti, ali i najbolji pokazatelj da se napornim radom, odricanjem i vjerom u sebe mogu postići odlični rezultati.

Ostatak reprezentacije je isto napravio odlične rezultate. Vanji Peleš je za dva metra pobjegla brončana medalja i s rezultatom od 200 metara u DNF-u je bio četvrti. Enes Čerimagić sa 177 metra bio je sedmi, a vrlo solidan zaron ostvarili je i Goran Čolak koji zbog ozljede nije mogao dati svoj maksimum. Zapažene rezultate ostvarili su i Boris Milošić i Lidija Lijić. Vitomir Maričić izronio je svjetski rekord, ali je doživio «blackout» na izlazu zbog čega je njegov rezultat diskvalificiran.

Ronjenje na dah jedan je od najizazovnijih i najtežih sportova, u kojem natjecatelji često prelaze granice svojih mogućnosti, a s ciljem i željom ostvarivanja vrhunskih rezultata. Discipline u kojima se vaš uspjeh mjeri u metrima, ponekad i u centimetrima i u kojima ovisite isključivo o psihičkoj i fizičkoj pripremi od svakog natjecatelja traže i izvlače maksimum.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Vodeni sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • Janet14.06.2018. u 17:06
  Hvala na ispravku :)
  Janet
 • Janet14.06.2018. u 16:57
  P.S. uredniku nije Davor Čustić nego David Čustić.
  Janet
 • skeet14.06.2018. u 15:56
  kad pišete o ronjenju na dah bitno je navesti radi li se o CMAS ili AIDA federaciji
  skeet