Vodeni sportovi

Odlični rezultati u dvije klase za hrvatske jedriličare

Sportnet • petak, 03.08.2018.
Odlični rezultati u dvije klase za hrvatske jedriličare

Sve je išlo prema programu na regatnom polju drugog dana Svjetskog prvenstva u Aarhusu, tri plova za Finn i 470, po dva za Laser i Laser Radial. Josip Olujić sjajan je treći nakon četiri plova u Finnu, nakon dva u Laseru Tonči Stipanović je šesti...

Na regatnim poljima zaista je sve išlo prema programu, vjetar je dobro poslužio, lijepo se jedrilo, međutim zapelo je s obradom rezultata klase Laser. To je potrajalo skoro do 20 sati, odnosno četiri sata nakon što se flota vratila na kopno! No, poteškoće s obradom rezultata neće pokvariti dojam dobrog dana na moru u dvije klase za CRO jedra.

Nakon što jučer nisu odjedrili puni program finaši su danas odradili čak tri plova. Josip Olujić ponovno je bio na razini zadatka, zadržao visoku formu od prvog dana prvenstva, i nakon četiri plova zauzima izvrsno treće mjesto među 90 kormilara klase Finn, što je svakako njegov najbolji nastup zasad na natjecanjima ove razine.

"Danas opet jugoistočni vjetar 10-14 čvorova. Dosta na rupe. Jako je bilo teško za jedriti. Mogu reći da je ovo bio dan kojeg sam se najviše pribojavao, jer se jedrilo na Stadium polju (medal race area), pa je shodno tome najbliže kraju i podložno promjenama. Nije bilo sigurnih strana i trebalo je biti maksimum koncentriran. Mislim da sam napravio dobar posao jer su ovo sve dobri rezultati za daljnje natjecanje", racionalno razmišlja Josip.

Milan Vujasinović je 18., a Nenad Bugarin 24. Vodi Nizozemac Pieter Jan Potsma.

Zajedrili su i laseraši, najveća pojedinačna flota sa čak 165 kormilara, možda je i to bio razlog problema s obradom rezultata, jer je zapelo upravo na njihovom prvom plovu. Tonči Stipanović otvorio je natjecanje sa drugim i šestim ulazom, ukupno je na visokom šestom mjestu u toj velikoj floti.

"Najveća borba je bila s travom koje na površini mora ima u nenormalnim količinama. Prvi plov nakon odličnog starta držao sam se svoje taktike i cijelo vrijeme bio drugi, dok sam u drugom malo kasnio na startu pa sam morao to nadoknaditi. Možda sam mogao ući i bolje, ali nećemo pretjerivati. Za prvi dan sam zadovoljan", kaže Tonči.

Filip Jurišić svakako može i očekuje više od trenutačnog 55. mjesta.

"Nisam zadovoljan s prvim danom kvalifikacija. Prvi sam plov odjedrio malo rezervirano i upisao sam 12.mj. Dok sam u drugom nakon odličnog starta zanemario veći dio flote, jedrio sam kroz svoju stranu i to me u toj regati koštalo", rezimira Filip.

Alec Cvinar je 149. Prvo mjesto nakon prvog dana drži Novozelanđanin Sam Meech.

U floti od 119 Radialki nakon dva plova 77. je Karla Šavar, 91. Anđela de Micheli Vitturi, 93. Sandra Lulić.

Sutra velika flota isplovljava na regatno polje, gotovo sve klase su od sutra u pogonu. Finaši jedre zadnja dva plova kvalifikacija, nakon čega se dijele na finalne skupine. Po dva plova imaju i laseraši, a prvi dana natjecanja je za Šimu i Mihovila Fantelu u 49eru, te Eniu Ninčević i Mihaelu de Micheli Vitturi u 49er FX.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!