Vodeni sportovi

IFCA Grand Prix Bol - Problematični vjetar otežava natjecanje

Sportnet • četvrtak, 16.08.2018.
IFCA Grand Prix Bol - Problematični vjetar otežava natjecanje

Tri su dana natjecanja iza nas na IFCA Grand Prix Croatia regati u Bolu na Braču, ili bolje rečeno tri planirana dana natjecanja, s obzirom da nažalost zasad je izostao pravi vjetar.

Inače čvorovima darežljiva lokacija potvrdila je dobar stari jedriličarski Murphy, a to je da uoči održavanja neke bitne regate puše savršeno, i onog trenutka kad se oglasi kraj natjecanja užitak je dignuti jedra, međutim tijekom službenih, uglavnom sedam dana regate, puše nešto što domaćini nikad vidjeli nisu ili nema vjetra. IFCA Grand Prix Croatia svečano je otvoren u ponedjeljak 13. kolovoza, u utorak se nije isplovilo zbog nevremena koje je prešlo i preko Bola kao i preko većeg dijela hrvatske obale, jučer (srijeda 15. kolovoza) nakon nevremena nadali smo se tramontani, međutim nije se probila, dan je flota od 58 natjecatelja iz 16 zemalja provela na kopnu. Navečer nije izostala dobra zabava uz Corona party. Današnji dan bio je taj kojem smo se nadali da će se ispaliti puni program, barem su prognoze bile takve, međutim opet nije bilo puno sreće, no barem se nešto odjedrilo. Za windsurfing slalom donja granica za natjecanje je 11 čvorova, što nije malo za uvjete na hrvatskom dijelu Jadrana u kolovozu. Usporedbe radi donja granica za olimpijske discipline ili krstaše je pet čvorova, što je značajno manje, te klase bi bez problema jedrile ovih dana u akvatoriju Bola, iako bi se malo borile s nestabilnim smjerom. K tome tih 11 čvorova mora biti na cijelom polju, suci mjere snagu vjetra za pet lokacija, na startu i četiri oznake kursa, i svugdje mora biti zadovoljena ta donja granica.

Flota je danas isplovila nešto prije 16 sati. Da bi se odjedrio jedan puni plov potrebno je oko sat i pol. Muškarci su podijeljeni u četiri skupine po osam, u prvom krugu po četiri najbolja iz svake skupine prolaze u polufinale, gdje se ponovno formiraju dvije skupine po osam. U finalnom heatu jedri osam najboljih iz tih dviju polufinalnih skupina i najbolji u finalu je pobjednik plova. U tjedan dana IFCA Grand Prixa Croatia maksimalno je moguće odjedriti 11 plovova, no to se ove godine sigurno, nažalost, neće dogoditi. Juniori u Bolu jedre u dvije skupine, žena je samo jedna skupina s obzirom da ima samo deset natjecateljica.

Dakle, ono što je danas odjedreno je kvalifikacijski krug prvog plova za muškarce i juniore, prvo polufinale za muškarce, te prvi plov za žene. Kod muškaraca u A finale plasirali su se hrvatski windsurferi Luka Mratović, Ante Berlengi, Marko Sekulić i Talijan Bruno Martini. U ženskoj konkurenciji pobjednica prvog plova je Estonka Brigita Villop, druga je Turkinja Nazli Urenli, treća je bila hrvatska predstavnica Katarina Pelivan. Sutra se treba odjedriti drugo muško polufinale da bismo dobili preostala četiri sudionika A finala prvog plova. Ako bude vjetra više nego danas potom se ide s drugim plovom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!