Ostali sportovi

Suludost pravila na djelu: Perković bacila najdalje, ali Perez slavila na Kontinentalnom kupu

Jan Šneler • subota, 08.09.2018.
Suludost pravila na djelu: Perković bacila najdalje, ali Perez slavila na Kontinentalnom kupu
Foto: EPA

Točno ono što je Sandra Perković najavila nakon Hanžeka, dogodilo se danas u Ostravi na Kontinentalnom kupu u bacanju diska za atletičarke...

Prije nego što nas kritizirate kada pogledate rezultate i kažete kako je moguće da netko tko baci dalje bude ipak drugoplasirani, dozvolite da pojasnimo. Teško je uopće detaljno pojasniti pravila koja je izmislio IAAF, ali pokušat ćemo. Dakle, osam najboljih atletičarki (po dvije iz svake konferencije) natječe se u prva tri pokušaja jedna protiv druge, ali isto tako i protiv kolegice iz konferencije.

Nakon tri serije, četiri ne najbolje (!), nego najbolje po konferencijama idu u sljedeći pokušaj. Nakon četvrtog pokušaja, dvije najbolje imaju pravo na još jedan pokušaj. Čudno, ali bilo bi prihvatljivo, no tu je još jedan zaplet. Svi prethodni rezultati se brišu i ona atletičarka koja baci dalje disk od dvije preostale, osvaja prvo mjesto. S obzirom na to da je Sandra Perković bacila do tada najdalje, 68.44 metara, dok je druga bila Kubanka Yaime Perez sa 65 metara, njih dvije su krenule u raspucavanje.

Nažalost, Perković, koja je bacala prva prestupila je te je Kubanka imala povijesnu priliku da poput frizbija baci disk i teoretski s dva bačena metra pobijedi. Perez ipak nije htjela dodatnom ruglu izvrgnuti čudno natjecanja te je bacila 65.30 metara i osvojila prvo mjesto, odnosno 8 bodova za svoju konferenciju.

Jasno je, što je uostalom i Perković naglasila, kako pravila vrijede za sve i za sve su ista. To nije sporno i ovo nije urota protiv najbolje i najuspješnije bacačice diska u povijesti, ali je svakako čudan presedan. Teoretski se moglo dogoditi da Perković u drugoj seriji baci disk preko 77 metara, sruši nedostižni svjetski rekord i svejedno bude druga. To je suludost ovog natjecanja. Netko tko radi pravila trebao bi razmisliti jer ovo stvarno nema apsolutno nikakvog smisla.

Kontinentalni kup, bacanje diska (ž):
1. Yaime Perez (Kuba, Amerika) 65.30 m, 8 bodova
2. Sandra Perković (Hrvatska, Europa) 68.44 m, 7 bodova
3. Yang Chen (Kina, Azija-Oceanija) 63.34 m, 6 bodova
4. Chioma Onyekwere (Nigerija, Afrika) 56.28 m, 5 bodova
5. Dani Stevens (Australija, Azija-Oceanija) 62.74 m, 4 boda
6. Andressa De Morais (Brazil, Amerika) 58.44 m, 3 boda
7. Nadine Müller (Njemačka, Europa) 58.32 m, 2 boda
8. Ischke Senekal (JAR, Afrika) 50.21 m, 1 bod

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!