Zimski sportovi

HOO izdao priopćenje: "Sadašnja Darijina odluka ukazuje na to da je jaz ipak bio nepremostiv"

Sportnet • ponedjeljak, 01.10.2018.
HOO izdao priopćenje: "Sadašnja Darijina odluka ukazuje na to da je jaz ipak bio nepremostiv"
Foto: EPA

HOO je ostao nemoćan u internom sukobu Darije Obratov s Hrvatskim sanjkaškim savezom. Priopćenje prenosimo u cijelosti...

Reakcija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na najavu naše najbolje sanjkašice i prve sanjkaške olimpijke, Darije Obratov, za prelazak u nizozemsku reprezentaciju.

"Iznimno cijenimo činjenicu da je Daria Obratov bila prva hrvatska olimpijka u sanjkanju, to je ono što će ostati za sva vremena. Istodobno, žao nam je što je došlo do ove situacije, a posebno zato što smo svjesni da je to posljedica razmimoilaženja između Darije i njezina matičnog Saveza. Hrvatski olimpijski odbor pokušao je izgladiti narušene odnose, organizirajući sastanak svih strana netom poslije Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu."

"Očekivali smo da će nesuglasje biti prevladano, nažalost, sadašnja Darijina odluka ukazuje na to da je jaz ipak bio nepremostiv. HOO se ne smije miješati u strateška pitanja nacionalnih sportskih saveza, još manje - narušavati njihovu autonomnost u odlučivanju… Ono što je bilo u našoj moći uspješno samo odradili za Dariju - kandidirali smo je za fair play nagradu Europskog fair play pokreta i ona je dobitnica europskog priznanja „Spirit of Fair Play“ koje će joj biti uručeno krajem godine", rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Što se tiče obećane potpore Dariji Obratov za nastavak karijere, to je i dalje bilo ostvarljivo, ali uglavnom u okvirima Hrvatskog sanjkaškog saveza, s kojim je, nažalost, sanjkaška olimpijka u višemjesečnom internom sukobu.

Prilikom posjeta Darije Obratov HOO-u i sastanka s predsjednikom Zlatkom Matešom i glavnim tajnikom Josipom Čopom sredinom ožujka ove godine, obećano joj je posredništvo u zahtjevima za možebitnu suradnju s tvrtkom Rimac i Institutom Ruđer Bošković za izradu natjecateljskih sanjki. Međutim, od relevantnih osoba iz oba konzultirana potencijalna partnera stigao je odgovor da nisu u stanju udovoljiti takvom zahtjevu. Daria je iskazala želju i za statusom ugovorne pričuvnice u Oružanim snagama RH, ali ni to nije bilo moguće realizirati.

Prema riječima Nevena Šavore, ravnatelja Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa HOO-a, za ulazak u taj program HOO-a i MORH-a nužan je status vrhunskog sportaša ili sportašice, a sukladno tome, među aktualnim korisnicima programa gotovo sve odreda su osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih medalja (braća Sinković, Damir Martin, Šime Fantela, Giovanni Cernogoraz, Snježana Pejčić…). I skupina sportaša koja konkurira za skorašnji ulazak u taj program također spada u kategoriju medaljaša s velikih natjecanja (predvodi ih svjetski gimnastički prvak Tin Srbić). Sam nastup na ZOI-ju ili nekom drugom velikom natjecanju trenutačno je daleko od potrebnih kriterija…

HOO žali za svakim našim sportašem ili sportašicom koji se odluče promijeniti zastavu pod kojom će ubuduće nastupati i u okviru svojih mogućnosti uvijek će se zauzimati da se to ne dogodi.

HOO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!