Automoto

HAKS Kup Formula driver: Kuharić brani vodstvo

Sportnet • četvrtak, 11.10.2018.
HAKS Kup Formula driver: Kuharić brani vodstvo

Četvrto natjecanje sezone privuklo 158 prijavljenih iz Hrvatske, Slovenije i Italije, među kojima 88 u konkurenciji HAKS Kupa...

Četvrto ovogodišnje natjecanje najmlađe domaće automobilističke discipline Formula driver održava se u nedjelju 14. listopada u organizaciji Autokluba Poreč Motorsport u Limskom kanalu, uz suorganizaciju kluba iz Gambetići AKORK Skok racing 1993. Formula driver 11. nagrada Kanfanara 2018. privukla je pažnju čak 158 sudionika iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije, od kojih je 88 iz 22 kluba u konkurenciji za bodove ovogodišnjeg sustava tri prvenstva: HAKS Kupa FD, Auto i karting lige Zapad (Istra,Kvarner i Gorski kotar) i Auto i karting saveza Istre. Ostali su u kategoriji promo vozača za Nagradu Kanfanara. Time se još jednom ova disciplina, brojem sudionika, potvrđuje kao lider automobilističkog sporta na domaćim stazama.

Četvrtu se godinu za redom ponovo vozi u pitoresktnom krajoliku Limskog kanala i prometnice od samog mora, s usponom na magistralnom pravcu prema Poreču, gdje se više godina vozila brdska auto utrka. Za Formulu driver, disciplinu koja je svojevrsni spoj brdske utrke i autoslaloma, pripremit će se staza duljine 3.000 metara, uz sedam šikana, odnosno usporenja, koja imaju prvenstveno sigurnosni aspekt usporavanja na ravnim dionicama, ali i samo natjecanje čine izuzetno zanimljivim. Staza Lim izuzetno je brza, čak najbrža u sustavu prvenstva, pa se očekuje da do izražaja dođu vozila jače snage.

U svojevrsnog favorita ovogodišnje Kupa,iako nema niti jednu generalku, ali ustrajna tri druga mjesta, promovirao se izvrsni automobilist Autokluba Opatija Motorsport mladi Lupoglavac Edi Kuharić. Specijalnost mu je konstanta dobrih rezultata, a Lim je možda prigoda za prvu ovogodišnju pobjedu i učvršćenje liderske, vodeće pozicije. Nakon pobjede u Ogulinu, za neke iznenađujuće, ali za prave znalce i ne, jer dolazi u postepenom vozačkom sazrijevanju na drugu se poziciju, s pet bodova manje od Kuharića, prometnuo još jedan mladi istinski as Marino Poropat iz pazinskog AK Istra racing teama. Obojica će velike rivale imati u prokušanim liscima Brtonižaninu Donaldu Milokanoviću (AKORK Skok racing 1993) i Zagrepčaninu Vjekoslavu Čičku iz redova Autokluba Buzet Autosport. Lista favorita time nije gotova – svoju šansu za generalku još vide prošlogodišnji pobjednik Kupa Austriujanac Dragan Gajić, kojem će ovo biti prvi FD nastup u sezoni, te mladi Delničanin Ivan Juranić (AK Opatija Motorsport), u očito, sve pripremljenijem Dacia Sanderu. Najbolja klupska družina poslije tri natjecanja su pazinski dečki (Istra racing team) ispred Buzećana (Buzet Autosport) i Opatijaca (Opatija Motorsport).

Prijem vozača s verifikacijom i kontrolom vozila je u subotu od 15 do 18 sati, dok nedjeljni program počinje u 8 sati službenim treninzima. Start prve od tri bodovne utrke je u 10,30 sati, a proglašenje najuspješnijih oko 19 sati u Restaurantu Viking.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!