Zimski sportovi

Snježnoj kraljici i službeno zeleno svjetlo na FIS-ovoj snježnoj kontroli

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 27.12.2018.
Snježnoj kraljici i službeno zeleno svjetlo na FIS-ovoj snježnoj kontroli
Foto: Ana Legradi

Crveni spust na Sljemenu i službeno je na FIS-ovoj kontroli dobio zeleno svjetlo za održavanje utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa "Snow Queen Trophy" 2019. Potvrdili su to na Sljemenu Emmanuel Couder, direktor FIS Svjetskog kupa za tehničke discipline za muškarce i Gorazd Bedrač, predstavnik FIS-a, koji su stigli u snježnu kontrolu, obveznu za sve organizatore utrka FIS Svjetskog kupa...

Predstavnici FIS-a bili su zadovoljni stanjem slalomske staze na Sljemenu te su pohvalili organizatora i djelatnike skijališta Sljeme zadužene za pripremu staze. Zahvaljujući njihovom trudu Crveni spust je bio spreman za termin FIS-ove kontrole, pa je dobio zeleno svjetlo za utrke koje su na rasporedu 5. i 6. siječnja.

"Vrlo sam zadovoljan viđenim na Sljemenu i trenutnim stanjem Crvenog spusta, pa nismo trebali razgovarati o potvrdi održavanja ili eventualnom otkazivanju utrke. To je i rezultat ulaganja Grada Zagreba u poboljšanje sustava zasnježenja na Sljemenu. Razgovaralo se isključivo o planu završne pripreme staze kako bi najbolje svjetske slalomašice i slalomaši 5. i 6. siječnja na Sljemenu imali što bolje uvjete. Trenutno je kvaliteta pripreme staza na vrlo visokom nivou, pogotovo u muškom slalomu, što je bilo vidljivo i na posljednjem slalomu u Madonni di Campiglio gdje je puno natjecatelja s visokim startnim brojem ulazilo u drugu vožnju. FIS radi zajedno s organizatorima na daljnjem poboljšanju kvalitete pripreme staza", rekao je Emmanuel Couder.

Trenutno na Crvenom spustu ima između 80 i 120 centimetara utabanog, kompaktnog snježnog pokrivača što je dovoljno da izdrži i eventualnu južinu.

Završna preparacija staze bit će injektiranjem vode kako bi staza bila što kvalitetnija i svim natjecateljicama i natjecateljima omogućila što izjednačenije uvjete.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima zadnjih dana zasnježen je i Zeleni spust koji će služiti kao staza za trening i zagrijavanje.

Crveni spust će biti otvoren za građanstvo do 31. prosinca 2018. "Crveni spust je u odličnom stanju i ovih dana na njemu treniraju i naši najbolji reprezentativci koji će nastupiti na Snježnoj kraljici kako bi što bolje isprobali stazu", rekao je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora SQT.

Ženska slalomska utrka na rasporedu je u subotu, 5. siječnja, s početkom prve vožnje u 13.00 i druge u 16.00 sati, dok je muška slalomska utrka na programu u nedjelju 6. siječnja i to sa startom prve vožnje u 12.15, a druge u 15.30 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!