Rukomet

IHF o SP-u 2021. godine s osam afričkih i sedam azijskih predstavnika: "Slušali smo igrače"

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • petak, 11.01.2019.
IHF o SP-u 2021. godine s osam afričkih i sedam azijskih predstavnika: "Slušali smo igrače"
Foto: EPA

Nakon završetka Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj IHF će službeno potvrditi promjenu sustava natjecanja na sljedećem Svjetskom prvenstvu. To je tek formalnost, a na SP-u će sudjelovati 32 reprezentacije...

Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj bit će posljednje na kojem sudjeluju 24 reprezentacije. Sljedeće Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu za dvije godine u Egiptu imat će čak 32 sudionika.

IHF-ova računica glasi, na Prvenstvu je izravno Egipat kao domaćin te dalje po kontinentalnom ključu. Europi pripada devet mjesta iz europskih kvalifikacija, Afrika će ih imati osam, Azija sedam, Panamerika tri, a tu su još i prvaci Europe i svijeta te dva wild carda.

Reprezentacije će biti smještene u osam skupina po četiri reprezentacije, slijedi druga runda s četiri skupine po šest reprezentacija pa nokaut faza koja kreće od četvrtine finala. Sada se do titule mora odigrati deset utakmica, a na tom SP-u bit će jedna utakmica manje i svaka reprezentacija imat će dan odmora između nastupa.

Odluka o tome donesena je u listopadu 2018. godine, a da bi postala službena treba biti potvrđena na IHF-ovom Izvršnom odboru 28. siječnja što bi trebala biti tek formalnost.

Na taj način smanjit će se broj utakmica, ali o kvaliteti bi se moglo raspravljati. Razlike između reprezentacija koje su u Njemačkoj i Danskoj su ogromne, a da se taj sustav primjenjuje ove godine, i oduzmemo li budućeg domaćina Egipat, na SP-u bi se s afričkog kontinenta natjecali još i Tunis, Angola, Maroko, Gabon, Alžir, oba Konga te Kamerun, dok bi azijski kontinent predstavljali Katar, Bahrein, Koreja, Saudijska Arabija, Iran, Japan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Predsjednik IHF-ovog odbora za natjecanja Per Bertelsen, a prenose danski mediji, tvrdi kako je promjena sustava u korist igrača. "Slušali smo igrače i njihove želje stoga će svi imati dan odmora između utakmica. Svi želimo rast rukometa diljem svijeta i u budućnosti ćemo radikalnije raditi na tome."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!