Zimski sportovi

Na današnji dan: Torvill i Dean otplesali savršeni Bolero u Sarajevu

Branimir Korać • utorak, 12.02.2019.
Na današnji dan: Torvill i Dean otplesali savršeni Bolero u Sarajevu

Olimpijske igre u Sarajevu održane su 1984. godine i svi se sjećaju Vučka, Jure Franka, ali i savršenog plesa Jayne Torvill i Christophera Deana koji su jednim od najboljih nastupa u povijesti odnijeli zlato u konkurenciji plesnih parova...

Bio je to nastup za povijest. I danas svi oni koji nikada nisu uživali u umjetnosti na ledu Jayne Torvill i Christophera Deana na Ravelov Bolero u Sarajevu, znaju za njih i znaju za taj nastup. Mnogi će se složiti kako je to bilo najbliže savršenstvu što je ikada izvedeno na ledu u konkurenciji plesnih parova, a tome svjedoče i ocjene.

Šest puta 5.9 i tri puta 6.0 za tehničku izvedbu i svih devet ocjena 6.0 za umjetničku vrijednost nešto je što ostaje nedostižno, doslovno za povijest. Ono što treba posebno naglasiti je da su Torvill i Dean doslovno sami radili koreografiju za svoje nastupe uključujući i za ovaj Bolero.

"Osvojili smo tri naslova svjetskih prvaka uoči Olimpijskih igara i bili smo u poziciji da možemo preuzeti rizik. Iako je riječ o klasičnoj glazbi, znali smo da će taj Bolero mnogi gledati kao radikalan izbor. U to vrijeme svi aranžmani imali su glazbu koja je bila u brzom pa sporom pa brzom ritmu, mi smo se često zagrijavali uz Bolero i odlučili smo ga iskoristiti ovdje", rekao je Dean u kasnijem intervjuu.

Bolero traje punih 18 minuta, a dozvoljena koreografija iznosi četiri minute i Torvill i Dean u suradnji s aranžerom uspjeli su skratiti glazbu na četiri minute i 28 sekundi, ali ne i više od toga. Morali su se dosjetiti kako iskoristiti punu minutažu i uspjeli su. "Vrijeme se počinje računati tek od trenutka kada spustite klizaljke na led, iz tog razloga smo u početku bili na koljenima i tek kada smo znali da smo 'u vremenu', počeli smo klizati."

Za nastup su se pripremali tjednima u Njemačkoj, u Sarajevo su došli kao svjetski prvaci i uz veliku pompu, ali tada zvijezde nisu imale poseban tretman. Vrijeme za trening dobili su u 6:30 sati ujutro na dan nastupa. "Izveli smo Bolero i očekivali kako smo posve sami u dvorani, a onda se prolomio pljesak, bili su to čistači."

Kasnije su Torvill i Dean otišli i u profesionalne vode i uvijek su ih predstavljali na turnejama kao zlatne s Olimpijskih igara u Sarajevu i savršenim Bolerom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!