Vodeni sportovi

Lidija Lijić i Vitomir Maričić najuspješniji ronioci na prvenstvu Hrvatske

Sportnet • četvrtak, 28.02.2019.
Lidija Lijić i Vitomir Maričić najuspješniji ronioci na prvenstvu Hrvatske

Proteklog vikenda na bazenima Kantrida u Rijeci održalo se AIDA prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah u bazenskim disciplinama...

U fantastičnim uvjetima koje rijetko koji bazen može pružiti natjecatelji su odmjerili snage u četiri discipline: dinamika s monoperajom, dinamika stereo perajama, dinamika bez peraja i statika. U dinamičkim disciplinama roniocima je cilj u jednom dahu svladati što veću udaljenost, dok je u statici cilj što duže ostati ispod vode i nakon izrona zadovoljiti protokol koji ocjenjuju međunarodni suci.

Najuspješnije kod žena bile su Mirela Kardašević, inače svjetska prvakinja, koja je prva u disciplini bez peraja i Lidija Lijić, također svjetska prvakinja, koja je prva u monoperaji, stereo perajama i statici. Lidija Lijić je samo dan prije na natjecanju u Beogradu postavila i novi AIDA svjetski rekord u disciplini stereo peraja.

Kod muškaraca su na „domaćem terenu“ slavili Petar Klovar, viceprvak svijeta, koji je odnio pobjedu u disciplini stereo peraja i Vitomir Maričić, brončani sa zadnjeg svjetskog prvenstva, koji je slavio u statici, monoperaji i bez peraja. Vitomir je inače također dan ranije u Beogradu postavio novi AIDA svjetski rekord u disciplini stereo peraja.

Hrvatska je inače jedna od najuspješnijih reprezentacija u ovom sportu koji fascinira sve više poklonika diljem svijeta i nada se uskoro biti pokazni sport na OI. Elitni ronioci zadržavaju dah i do 10 minuta, dok u preronima koji traju i preko 4 minute prelaze i do 300 metara. U dubinskim disciplinama rekordi leže ispod čarobnih 100 metara dubine, a novom tehnologijom prijenosi uživo omogućuju i praćenje ronioca na tom putu, pa je ovo sve više postao sport za publiku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Vodeni sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!