Ostali sportovi

Još su dva dana ostala do početka Europskog prvenstva u streljaštvu zračnim oružjem

Petar Jenjić • četvrtak, 14.03.2019.
Još su dva dana ostala do početka Europskog prvenstva u streljaštvu zračnim oružjem
Foto: FaH

Europsko prvenstvo u streljaštvu zračnim oružjem počinje u subotu 16. ožujka i traje sve do 25. ožujka. Ususret samom početku natjecanja, dva dana prije dolazaka natjecatelja u dvoranu Gradski vrt, na press konferenciji za novinare sve prisutne goste i medije pozdravio je Zoran Ćelić - direktor organizacije natjecanja, a članovi organizacijskog odbora upoznali su javnost sa zadnjim detaljima prije početka EPSO 2019...

"Dva smo dana od početka natjecanja i prije svega bih predstavio Ghislaine Briez koja je naš tehnički delegat ispred Europske streljačke federacije koja je odgovorna za tehničku provedbu ovog natjecanja", rekao je direktor organizacije Zoran Ćelić.

Uvodnu riječ preuzeo je predsjednik Građanskog streljačkog društva Osijek 1784 Zvonimir Kovačević.

"Iznimno sam zadovoljan kako je i ovaj put povjerenje za organizaciju ovako velikog natjecanja pripalo Građanskom streljačkom društvu. 46 zemalja, 591 natjecatelj, 200-injak trenera, vođa puta i ostalog tehničkog osoblja dolazi u naš grad i iznimno smo ponosni na to."

"Spremnost županije i župana Ivana Anušića kada su u pitanju veliki sportski događaji je neupitna. Ovakvo Europsko natjecanja je jedno od najvećih sportskih priredbi na području grada i županije. Smatram da novac koji županija uloži u organizaciju ovakvih događaja je najmanja moguća mjera koja se može provesti, a benefiti su puno veći. U ime Osječko-baranjske županije želim organizatorima da ovo natjecanje prođe tako da se najbolje prezentira grad Osijek i Osječko-baranjska županija i da sportaši koji dođu u naš grad i našu županiju osjete svu ljepotu grada Osijeka naše županije i cijele Republike Hrvatske. Zahvaljujem organizatorima u ime župana na velikom dijelu odrađenog posla", zaključio je zamjenik župana Ivana Anušića, Goran Ivanović.

Grad Osijek ponosan na snažnu sinergiju grada i županije.

"Streljaštvo nas je već naviknulo na tako velika događanja. Stvoreni su standardi organizacije koji predstavljaju visoko podignutu ljestvicu svima u Europi koji organiziraju ovakva i slična natjecanja što su posvjedočili svi iz Europske i Svjetske federacije u dosadašnjim natjecanjima. Europsko prvenstvo u streljaštvu je prigoda da se još jednom okupi organizacijski tim koji je oformljen od strane iskusnih djelatnika, nastao još prije deset godina u ovoj istoj dvorani prigodom održavanja Svjetskog prvenstva u rukometu na što smo jednako ponosni. Grad Osijek s tim se ucrtao na kartu velikih sportskih europskih gradova, ovdje se doista održavaju velika europska sportska natjecanja i mi smo na to ponosni. Posebno mi je drago što imamo i ovako snažnu sinergiju grada i županije, a posebno od ovog natjecanja što se uključuje središnji Državni ured za sport sa značajnim financijskim dijelom za što im se posebno zahvaljujem i nadam se da će to u budućnosti biti i praksa."

"Mogu već sada čestitati na uspješnoj organizaciji cijelom timu jer ne dvojim da će biti uspješna, da će biti ponovno na najvišoj mogućoj razini te da će se svi gosti grada Osijeka osjećati dobro, postići dobre rezultate i odnijeti lijepu sliku dalje u svijet o čemu ćete svjedočiti svi vi predstavnici medija i oni koji će tek pristići u Osijek. U ime gradonačelnika grada Osijeka svima vam se još jednom zahvaljujem, našim gostima želim srdačnu dobrodošlicu i pozivam vas da što više popratite ovo Europsko prvenstvo", rekao je Darko Dumančić iz odsjeka za sport grada Osijeka.

"Moj prvi posjet Osijeku bio je 2008. godine i od te godine sam često bila tehnički delegat i to zaista cijenim. Imamo prekrasno mjesto za ovo Europsko prvenstvo, 46 država s 591 natjecateljem i gotovo 300 osoblja je veliki broj što je zaista jako dobro za ovo Europsko prvenstvo. Kada nam dođu natjecatelji, očekuje nas 12 odličnih dana koji će biti jako zanimljivi", kazala je Ghislaine Briez, tehnički delegat Europske streljačke federacije.

Na pitanje o tome što je najvažnije što bi direktor organizacije natjecanja istaknuo, Zoran Ćelić je odgovorio: "Ovo je za streljački sport, kako grada tako i Republike Hrvatske, izuzetno bitan događaj, događa se u najmasovnijoj disciplini, a to su discipline zračnog oružja koja je, kao što vidite, po broju zemalja sudionica i broju sudionika, izuzetno masovna. Dobiti ovakvu jednu organizaciju je prava potvrda, kruna sigurnosti Europske i svjetske federacije u to kakav tim postoji u Osijeku i da će to moći organizirati na ispravan način. Po satnici natjecanja vidite da se tu događa kao na ostalim streljačkim natjecanjima od jutra do mraka događa nešto i uvijek se nastoji maksimalno smanjiti broj natjecateljskih dana, a tada nema mjesta greškama."

"Osijek je dobio još jednu priliku da pokaže da može odraditi nekakav test na svjetskom nivou a to je da se u Osijeku po prvi puta finalna gađanja neće događati sat vremena nakon završetka kvalifikacija kako je to bilo uobičajeno, nego se najvažnija seniorska finala skupljaju za vikend a to znači da su seniorska finala 23. i 24. ožujka to je upravo iz razloga da se približimo vama, medijima i gledateljstvu da ti najzanimljiviji detalji svake discipline budu skupljeni u vikend da bi onda i mediji to mogli na lakši način prenijeti do šire publike. To je za nas pozitivan detalj da su imali povjerenja u to da ćemo mi po prvi puta u svijetu uspjeti organizirati tako. U dogovoru s tehničkim delegatom napravljen je plan natjecanja isto je preneseno svim Europskim federacijama koje su to morale prihvatiti i uskladiti se", nastavio je Zoran Ćelić i zaključio o tome koji su hrvatski favoriti.

"Hrvatski favoriti su naravno naši olimpijci Snježana Pejčić, Petar Gorša, Miran Maričić koji već imaju kvote za olimpijadu u Tokiju. A predstavnici grada Osijeka, članovi građanskog streljačkog društva Osijek 1784 su: Borna Butković, Leon Luka Ćelić, Filip Zadravec, Marijana Mateja Štrbac i Uroš Kačavenda. Kako će oni proći o tome neka odluči sportska sreća i sprema."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!