Ostali sportovi

Svjetska elita brdskog biciklizma osvaja kvarnerske otoke

Sportnet • srijeda, 10.04.2019.
Svjetska elita brdskog biciklizma osvaja kvarnerske otoke

Druga najveća utrka brdskog biciklizma u Europi na Krku je okupila 500 natjecatelja. Muškom kategorijom trenutačno dominiraju Česi. Sutra se vozi etapa na Rabu...

Prodoran zvuk trube odjeknuo je Baškom i 500 brdskih biciklista iz svih dijelova svijeta krenulo je u osvajanje kvarnerskih otoka. Razinu adrenalina nekim je natjecateljima podigla i činjenica da voze uz bok biciklistima koji će iduće godine sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Dio je to ozračja sa starta utrke Mitas 4 Islands čija je prva etapa vožena na otoku Krku, a iduće će se voziti na Rabu, Cresu i Lošinju.

"U Hrvatsku su stigli brdski biciklisti s gotovo svih kontinenata. Prijave su dolazile iz tridesetak zemalja - od Kanade preko Južnoafričke Republike i Katara do Novog Zelanda. Najviše je Belgijaca. Ove godine među sudionicima imamo nekoliko nacionalnih prvaka i osvajača Cape Epica. Nikada jači sastav natjecatelja prati i fantastična atmosfera. Uz 500 biciklista tu je još najmanje jednako toliko ljudi iz organizacije, navijača te članova logistike“, kazao je direktor utrke Igor Lončarić Rulj.

Osim u sportskim, utrka je izuzetno važna i u turističkim okvirima. Naime, upravo ona otvara turističku predsezonu na kvarnerskim otocima. Brdski biciklisti svake su godine prvi gosti u hotelima Valamar Riviere.

Baška se potvrdila kao dobar domaćin. Upravo je to mjesto među prvima na hrvatskoj strani Jadrana prepoznalo snagu sportova i rekreacije na otvorenom. Utrka Mitas 4 Islands spaja i jedno i drugo. Uz profesionalne sportaše voze rekreativci.

"Ova manifestacija značila je početak brendiranja i pozicioniranja Baške kao važne outdoor destinacije koja svojim posjetiteljima nudi sve što im je potrebno za idealan aktivni odmor u jedinstvenom prirodnom okruženju", istaknula je Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Baške, na otvorenju utrke.

Već je prva etapa utrke bicikliste natjerala na pomicanje granica. Staza prolazi kroz krčke gradiće, uz rimske iskopine i srednjovjekovne utvrde, ali i surovu prirodu. Jedno od najzanimljivijih mjesta je Mjesečev plato, stjenovit teren do kojeg se stiže zahtjevnom uzbrdicom. Nakon njega biciklisti su projurili kanjonom prema Vrbniku i Dobrinju, a penjanje na vrh otoka nagradilo ih je prelijepim pogledom na grad Krk.

U staro središte tog grada prvi je stigao češki tim Vitalo Future Cycling koji čine Kristian Hynek i Martin Stošek. To znači da ih idućih dana čeka žestoka borba sa sunarodnjacima – timom Mitas CZE 1 u kojem su Filip Adel i Jan Škarnitzl, pobjednici prologa.

"Današnja staza na nekim je mjestima bila doista gruba, ali i to je dio igre. S druge strane prostranstvo, ljepota i pogled s Mjesečeva platoa su nezaboravni. Moram pohvaliti organizatore. Impresioniran sam kako sve odlično funkcionira. Prošao sam zaista mnogo utrka, no ova mi je jedna od najljepših, a rekao bih i među pet najboljih", kazao je Kristian Hynek među čijim je najvećim trijumfima pobjeda na Cape Epicu.

U ženskoj je kategoriji u prvoj etapi utrke Mitas 4 Islands pobijedio tim Focus Rapiro Racing – KMC Fruit to Go u kojem su Njemica Cemile Trommer i Nizozemka Karen Brouwer. U kategoriji Master najbolji je tim Orbea Factory Team, u Grand Masteru Keindl Sport – Bike & Ski, a u kategoriji Mix Keindl Sport.

Simpatije publike zadobio je belgijski par Michael Meysman i Tits de Mayer koji je na Kvarner poveo kćer Odillo staru godinu i pol te njezinu baku i djeda.

"Prošle sam godine bio s kolegom, a ove sam odlučio doći s obitelji. U treninzima mi se prije četiri mjeseca pridružila supruga Tits kojoj je ovo prva utrka u životu", kazao je Michael Meysman.

Utrka Mitas 4 Islands ove se godine održava peti put, a neki joj se natjecatelji vraćaju iz godine u godinu. Na Krku su biciklisti prešli prva 72 kilometra. Tijekom cijele utrke preći će ukupno 270 kilometara staze i ostvariti preko pet tisuća metara visinskog uspona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!