Ostali sportovi

Tomas Gonzalez - čileanski "Brzi Gonzalez" na ruski i kubanski pogon

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 16.05.2019.
Tomas Gonzalez - čileanski "Brzi Gonzalez" na ruski i kubanski pogon

Premda bazičan sport, gimnastika još uvijek ima prostora za širenje na sve meridijane i paralele. U tom pogledu zasluge imaju i treneri iz bivšeg SSSR-a, koji su se nakon raspada velike države raspršili po cijelom svijetu, stvorivši danas prepoznatljive nacionalne gimnastičke škole u nekim zemljama. Na ruski pogon krenuo je i Čileanac Tomas Gonzalez Sepulveda.

Treći od četvorice braće, otac i majka bili su mu gimnastičari pa je i mali Tomas (Gonzales mu je očevo, a Sepulveda majčino prezime) već s četiri godine počeo je trenirati gimnastiku, a kao devetogodišnjaka s njim je na Katoličkom sveučilištu, počeo raditi ruski trener Jevgeni Belov, koji je upravo došao u Čile kako bi stvorio gimnastičare svjetske klase. I tko zna gdje bi i danas Tomasu bio kraj da nije Belov iznenada preminuo pa je pet godina bio bez vrhunskog trenera. Zato je ključni period bio kada je počeo raditi s kubanskim trenerom Yoelom Gutierrezom. On ga je usmjerio prema specijalizaciji, a Čileanca pozicionirao među ponajbolje južnoameričke gimnastičare, osvajače medalja na južnoameričkim prvenstvima, Panameričkim igrama, Svjetskim kupovima te stalnom sudioniku svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara.

No, bez obzira što se na svjetskim kupovima pojavljuje još od početka seniorske karijere, svoje najbolje rezultate ovaj danas 34-godišnjak, počeo je ostvariti već u za gimnastičare ozbiljnijim godinama.

Tako je 2011. godine s 26 godina u Svjetskom kupu rangiran na prvom mjestu na parteru i preskoku, a sljedeće godine postao je prvi čileanski gimnastičar koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama. U Londonu je tada bio na korak do medalje. Osvojio je četvrto mjesto na parteru, a sudjelovao je i u finalu u preskoku, a 2012. godinu pamtit ćemo i po prvom sudjelovanju na Svjetskom kupu u Osijeku. Tada je u jakoj konkurenciji osvojio broncu na parteru i zlato u preskoku.

Velika godina za njega okrunjena je kada su ga čileanski sportski novinari izabrali za najboljeg sportaša Čilea, zajedno s paraolimpijcem Cristianom Valenzuelom. Dvije godine kasnije, osjetio je kako je to nastupati na velikom natjecanju pred domaćom publikom. Na Južnoameričkim igrama u Santiago de Chileu osvojio je dva zlata (dakako na parteru i preskoku), a sudjelovao je i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. U rujnu 2018. godine Svjetska gimnastička federacija prepoznala je novi element koji nosi njegovo prezime.

Tomas Gonzalez Sepulveda danas je i student Kineziologije na Sveučilištu Finis Terrae.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!