Ostali sportovi

Hrvatske kuglačice najbolje na svijetu, Ines Maričić postavila novi svjetski rekord!

Sportnet, Branimir Korać • nedjelja, 26.05.2019.
Hrvatske kuglačice najbolje na svijetu, Ines Maričić postavila novi svjetski rekord!

Hrvatska ženska kuglačka reprezentacija osvojila je naslov svjetskih prvakinja. U finalu je svladala Mađarsku, a briljirala je Ines Maričić s novim svjetskim rekordom...

Kuglačice su u finalu pobijedile reprezentaciju Mađarske s 5:3 i s 3759:3665 u čunjevima te time pokazale da su najbolje na svijetu.

U utakmicu su ušle dobro raspoložene. Prvi blok Marijana Liović, Ana Bacan Schneider i Mirna Bosak imale su dobar start, pa je tako Liović s 2:2 i 640:597 pobijedila Hari, Bacan Schneider s 4:0 i 616:576 Toth, dok Bosak danas nije bila na nivou pa je poen upisala Mađarica Csongradi sa 3:1 i 601:589 u čunjevima.

U drugom bloku svjetska Ines Maričić, Milana Pavlic i kombinacija Jambrović/Sedlar/Ravnić imale su malo teže protivnice, no Maričić današnjom vrhunskom igrom srušila je svoj stari rekord koji je postavila u Dettenheimu 2017., te je postavila novi svjetski rekord koji je od danas 687 čunjeva. Milana Pavlic igrala je protiv viceprvakinje svijeta Mehes koja je danas bila bolja s 3:1 i sa 664:631 u čunjevima. Jambrović/Sedlar/Ravnić nisu mogle nikako protiv Mađarice Toth na čijoj su danas strani bili i setovi i čunjevi. No to nema nikakve veze jer hrvatska kuglačka reprezentacije je vrhunskom igrom tokom cijelog Svjetskog prvenstva iz utakmice u utakmicu dokazivala da ima kvalitetu te da zaslužuju zlato. Na kraju Svjetskog prvenstva Hrvatska je zlatna, Mađarska srebrna, a Njemačka brončana, dok su Čehinje natjecanje završile na visokom četvrtom mjestu.

Kuglači Hrvatske zauzeli su visoko četvrto mjesto u ukupnom poretku svjetskih nacija.

Unatrag nešto više od dvadeset godina, točnije prije 23 godine na SP-u u Pragu 1996., Hrvati su bili druga nacija svijeta i od tada nisu bili u prilici se boriti za medalju tako da je ovo četvrto mjesto veliki uspjeh za hrvatsku kuglačku reprezentaciju. Priliku da se popnu na postolje su propustili iako je želja za pobjedom bila velika.

Prvi u borbu protiv Mađara krenuli su Branko Manev i Alen Kujundžić. Manev sa 2:2 u setovima protiv Karsaija, ali s manje srušenih čunjeva 638: 650 nije uspio upisati poen na našu stranu, ali zato odličnom Kujundžiću protiv Kakuka je to jako dobro pošlo za rukom. S tri osvojena seta i 669:651 Kujundžić je bio bolji od Mađara te se s 1:1 u poenima i s minimalnom prednosti u čunjevima (1307:1306) krenuli u drugu rundu.

Drugi su krenuli Damir Ceković i Dario Radoš. Iako je početak bio obećavajući, nažalost nisu to iskoristili i oba hrvatska predstavnika izgubila su poene. Brancsek je lako sredio Radoša s 3:1 i 651:576, a borbeni Ceković je pak izgubio na čunjeve i to sa 620:627, pa su tako Mađari lagano krenuli u zadnju rundu.

Luka Požega i Borna Gašpert krenuli su na Moricza, a Luka Bolanča na Kissa. Luka Bolanča dobio je poen na temelju čunjeva 670:658, dok Požega/Gašpert s 581 čunjem nisu imali šanse protiv iskusnog Mađara i njegovih 658 čunjeva.

Utakmica je završila 6:2 i s 3900:3754 u čunjevima za Mađarsku, te je tako Mađarska osvojila broncu na ovom natjecanju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!