Ostali sportovi

Muška i ženska kendo reprezentacija nastupila na Europskom prvenstvu u Beogradu

Sportnet • srijeda, 29.05.2019.
Muška i ženska kendo reprezentacija nastupila na Europskom prvenstvu u Beogradu

Od 24.5. do 26.5. 2019. u Beogradu je održano 29. Europsko prvenstvo u kendu...

Hrvatska ženska kendo reprezentacija nastupila je prvog dana natjecanja i to po prvi put u punom sastavu od pet članica - Emily Stojanov, Ana Gržan Torkonjak, Maki Nagayoshi, Roberta Ogrizović uz kapetanicu Tinu Filjak-Juračić. Reprezentacija trenira pod vodstvom izbornika Christiana Filippija. Tim je u skupini trebao odmjeriti snage s reprezentacijama Španjolske i Portugala.

Međusobno su igrali neriješeno pa su djevojke pobjedom protiv Španjolki 4:1 (6:2 u bodovima (ipponima)) i porazom od Portugala 1:0 (1:0 u bodovima) izborile drugo mjesto u skupini te prolaz u knock-out fazu natjecanja. Idući protivnik bila im srpska reprezentacija u 1/8 finala. Iako su Hrvatice dobro krenule, protivnice su ih uspjele dobiti i zaustaviti rezultatom 3:0 (7:1 u bodovima). Unatoč rezultatu, treba čestitati ženskom timu na iskazanom borbenom duhu, posebno protiv jake reprezentacije Srbije.

Drugog dana natjecanja nastupila je hrvatska muška kendo reprezentacija u sastavu David Gašparić, Borna Ban, Boris Torkonjak, Ivan Rendulić, Ivan Marko Tomljenović i kapetan Toni Tadić koji također treniraju pod vodstvom izbornika Christiana Filippija. Tim je u skupini trebao odmjeriti snage s reprezentacijama Francuske i Litve. S obzirom na kvalitetu Francuske, od koje je izgubila 4:0 (7:0 u bodovima), prolaz skupine tražio se preko Litve koju je hrvatska reprezentacija pobijedila u dramatičnoj završnici na taisho (petoj) poziciji rezultatom 3:2 (6:5 u bodovima).

U 1/16 finala zaustavila ih je reprezentacija Izraela pobjedom od 3:1 (4:2 u bodovima). Završnog dana natjecanja održane su borbe u kategorijama individualno žene i individualno muškarci. Hrvatsku su predstavljali Emily Stojanov, Ana Gržan Torkonjak, Maki Nagayoshi, David Gašparić, Borna Ban, Boris Torkonjak i Ivan Rendulić.

Stojanov je s lakoćom prošla skupinu borbama protiv Sharton (EST) 2:0 i Thiab (JOR) 2:0. U 1/32 finala pobijedila je Knight (UK) u produžecima s 2:1, ali ju je u 1/16 zaustavila francuskinja Ngyuen (2-1), također borbom u produžecima (encho).

Nakon višemjesečne pauze zbog rođenja djeteta Ana Gržan Torkonjak vratila se u reprezentaciju. U skupini je odigrala neriješeno (hikiwake) protiv Panczel (HUN), no kako je Mađarica dobila Kulyk (UKR) s 2:1, a Gržan Torkonjak s 2:0, naša predstavnica je izborila prolaz iz skupine. U 1/16 pobijedila je Morris (ZAF) s 2:0, a u 1/8 finala ju je zaustavila Maaziz (FRA) s 1:0.

Maki Nagayoshi u skupini je odigrala neriješeno s Orasch (CHE), a kako su obje pobijedile 2:0 Kozyrevu (EST), prolaz skupine ostvarila je u ponovnoj, ali odlučujućoj borbi. Nagayoshi je zaustavljena u 1/16 finala od Ponomareve (RUS) rezultatom 2:0. Ruskinja je na kraju osvojila 2. mjesto.

Roberta Ogrizović tražila je prolaz kroz iznimno jaku skupinu s Craipeau (FRA) i Pantić (SRB). Unatoč iznimno visokoj razini borbenog duha protivnice su bile jače te je izgubila od obje s 2:0 i nije prošla skupinu.

David Gašparić je u skupini snage odmjerio prvo s Volodarskim (ISR) kojeg je pobijedio s 2:0, a potom protiv Kovtun (UKR) od kojeg je izgubio s 2:0 što nije bilo dovoljno za ulaz u knock-out dio natjecanja.

Borna Ban je zbog nedolaska Tunisa prolaz skupine tražio samo protiv Levija (ISR) kojeg je svladao s 1:0. U prvom kolu je sa Kurtulusom (TUR) igrao 1:0, a zaustavljen je u 1/16 finala od Prayera (AUT) koji ga je dobio s 2:0.

Borisa Torkonjaka je isto zbog nedolaska Tunisa u skupini čekala borba samo sa Kawarahadom (ISR), no kako je izgubio 2:0 nije prošao u daljnji tijek natjecanja. Ivan Rendulić je u skupini odmjerio snage sa Kaczorom (POL) od kojeg je izgubio 2:0 te s Dobrovolskim (UKR) kojeg je dobio 1:0, ali ipak nije prošao skupinu. Treba spomenuti da je Kaczor (POL) osvojio 3. mjesto u ovoj kategoriji.

Ivan Marko Tomljenovic

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!