Automoto

Autocross dobio novi dom: Istinski spektakl začinjen prašinom

Sportnet • srijeda, 05.06.2019.
Autocross dobio novi dom: Istinski spektakl začinjen prašinom

Istra je, a slobodno se može reći i cijela Hrvatska, proteklog vikenda dobila novi oktanski centar. U Gambetićima, nadomak Višnjana, održana je prva službena automobilistička manifestacija, međunarodna utrka Autocross – 1. nagrada Gambetića 2019. uz sudjelovanje 20-tak vozača Hrvatske, Slovenije i Italije...

Auto karting i off road klub Skok racing 1993, uz suorganizaciju Autokluba Poreč Motorsport, okupio je izvrstan organizacijski i sudački tim kojeg je predvodio Edi Milokanović, veliki zaljubljenik i znani organizator velikog broja auto utrka diljem Istre. Ovom je utrkom označen početak rada novog autocross centra, jedne od rijetkih staza sa zemljanom podlogom u Hrvatskoj, čime je okončana tek prva faza zamišljenih radova u cjelokupni sportsko-tehnički park Gambetići. Ako se izuzme iskustvo i gotovo četiri desetljeća tradicije i uspješnosti organizacije brdske utrke u Buzetu, ovo je, iako prva službena utrka, bila jedna od najbolje do sada organiziranih auto priredbi u Istri, a i šire. Sve je štimalo, teklo prema zamišljenom, vrhunski asovi autocrossa imali su što pokazati znakovitom broju gledatelja kojih se broji i do 800, a sve još uz izuzetana dva sunčana i topla dana, obzirom da je ljetni pljusak pao srećom tek deset minuta nakon proglašenja najboljih.

Utrke su bile i više nego zanimljive. Prvo slobodni, a potom i službeni treninzi pokazali su da će sve kvalifikacijske vožnje biti izuzetno atraktivne.

Vozile su se dvije skupine vozila, a posebnu su pažnju privlačili buggyji.

Pobjednik finalne utrke bio je Slovenac Igor Kern (Buggy Honda) s 3.807 sekundi prednosti stečenih nakon sedam odlučujućih krugova ispred sunarodnjaka Roberta Kocipera (Buggy VW 2.0), iako se u kvalifikacijskim vožnjama najbržim prikazao još jedan Slovenac Marcel Grgič (Buggy Audi 4000), koji se na kraju morao zadovoljiti tek četvrtim mjestom. Treći je ciljem prošao gost iz Italije Antonio Bizzotto (Buggy BMW M3 V8). Od hrvatskih vozača najuspješniji je bio vetaran Igor Svaguša (AK Učka Sport) osvojivši u Buggyju Sadev Tatra peto mjesto, a time i pobjedu Prvenstva Hrvatske Divizije 3.

Finalna utrka školjkaša očekivano je pripala izvrsnom slovenskom prvaku Metodu Knezu (Mitsubishi Lancer Evo 6), vozaču Divizije 1 koji je tijekom svih vožnji bio najbrži. Ciljem je prošao pobjednički uz prednost od 21.082 sekunde ispred sunarodnjaka Mateja Lavriča (Subaru Impreza 2.0), dok je ugodno iznenadio trećim mjestom skupine Divizija 1 i 1A vozač AK Ozalj Dražen Krznarić čime je za upravljačem Opel Corse osvojio prvo mjesto u PH Divizije 1A.

Ova prva utrka na izvrsno pripremljenoj, te tijekom svih vožnji dobro održavanoj stazi, usprkos velikoj prašini obzirom da se svaki zaliveni metar veoma brzo sušio, bodovala se za državna prvenstva Hrvatske i Slovenije. Već drugo izdanje utrke, što se predviđa u kolovozu, trebalo bi imati jači međunarodni značaj dolaska i vozača u okviru bodovanja FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone.

Bilo kako bilo, organizacijski za svaku pohvalu, što raduje obzirom da je autocross u Hrvatskoj posljednjih sezona na aparatima, a nova staza, novi centar zemljanog oktanskog sporta u Gambetićima daje nadu u bolju, vrlo skoru budućnost.

Rezultati za PH (finalne vožnje)

Divizija 1A
1.Krznarić (AK Ozalj, Opel Corsa)
2.Zrinščak (ASK Kastavac, VW Golf 1)
3.Sergo (AK Buzet Autosport, Zastava Yugo)

Divizija 1
1.Pađen (AKORK Skok racing 1993, Audi 80 Quatro 2.2 T)

Divizija 3
1.Svaguša (AK Učka Sport, Buggy Sadev Tatra)
2.Slavić
3. Krbavac (oba AK Buzet Autosport, oba Buggy 2WD)

Divizija 3A
1.Slavić
2. Krbavac

ekipe
1.AK Buzet Autosport 67 bodova
2.AK Ozalj – AKORK Skok racing 1993 – AK Učka Sport svi po 25 bodova
3.ASK Kastavac 22 boda.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!