Vodeni sportovi

D-Marin ORC Worlds: Odlične utrke u svim klasama trećeg dana

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 06.06.2019.
D-Marin ORC Worlds: Odlične utrke u svim klasama trećeg dana

Izvrsno vrijeme uz južni vjetar jačine 13-17 čvorova pod sunčanim hrvatskim nebom, omogućile su i gledateljima i natjecateljima na D-Marin ORC Svjetskog prvenstva 2019. uživanje u bliskim nadmetanjima i pravim dvobojima u dvije utrke koje su sada dodane seriji rezultata.

Nakon tri odrađene utrke, navigacijskoj i dvjema u štap, u klasama su se pojavili i novi lideri. Regate na sjevernom polju u Murterskom moru zapadno od luke u Šibeniku, najbrže je projedrio u klase ORC A - Marco Serafini na TP 52 XIO - učinio je da izgleda lako s pobjedama postignutim u obje utrke. No, detaljniji prikaz regatavanja pokazao je drugačiju priču. Ukupno gledajući Serafini je na kraju stekao tek 33 sekunde prednosti u odnosu na pobjednika navigacijske regate Roberta Montija za kormilom TP 52 Air je Blue i samo 40 sekundi u drugoj utrci ispred Giovanni Labinija GS 46R Luduan Reloaded.

"Nema prostora za ispravljanje pogreški", kaže navigator XIO Ian Moore i dodaje: "Ne možemo napraviti nikakve greške jer ne vozimo izravno protiv naših konkurenata, utrkujemo se na vrijeme, a tu je i mnogo talenata i odličnih kormilara u ovoj klasi, pogotovo u današnjim uvjetima."

Moore je mislio na umjereni stalan povjetarac, mirno more i relativno neobuhvaćeno otvoreno područje polja za 13 posada koje se natječu u klasi ORC A.

Klasa ORC B na području polja ispod Zlarina na jugu Šibenika imala je ono što je Denis Marinov rekao da su dvije savršene utrke.

"Vjetar je od jutra malo varirao, ali bio je stabilan, počeli smo na vrijeme, nije bilo pojedinačnih ili općih povlačenja, nije bilo promjena. Možda je s juga došlo do laganog strujanja od pola čvora, možda je sve to zadržalo sve natrag, ali linija je bila stvarno kvadratna, i svi su bili na njemu s prostorom pri svakom signalu starta. Bila sam stvarno iznenađenja, ali zadovoljni smo jer smo danas napravili dvije velike utrke", kazao je Marinov.

Kao i u razredu ORC A, jedna je posada pobijedila u obje utrke u klasi ORC B: Andrea Rossi za kormilom Mela. Kao i XIO u klasi ORC A, margine su bile čvrste… u stvari, vrlo čvrste u prvoj utrci, a drugoplasirani - jučerašnji pobjednik navigacijske regate Massimo De Campo na Selene – Alifax - na kraju je i izgubio tek za devet sekundi u korigiranom vremenu.

"Danas smo plovili jako dobro, s jakim startovima i izvršavanjem plana jedrenja u svakoj utrci", rekao je taktičar Enrico Zennaro i dodao: "Ovo je bilo da idemo lijevo, s malom marginom prema liniji, i prelazimo sve, i uspijevalo je."

Timski rad na Meli također je pomogao njihovo aktivno sudjelovanje i uspjeh u utrkama, gdje su zaradili titulu, kao europski prvak na prošlogodišnjem razrednom prvenstvu u Porto Cervu.

"Natjecanje nas tjera da dobro poznajemo brodove, i ionako dobro prolaze u ORC-u, tako da ne čudi što smo sva tri na Swan 42, na vrhu ljestvice u ovoj klasi", rekao je Zennaro.

Unatoč ovim odličnim rezultatima, 11. mjesto momčadi u jučerašnjoj navigacijskoj utrci koja se ne odbacuje znači da još uvijek prate suparnika Selene – Alifaxa i Digital Bravo Alberta Francija za nekoliko bodova u poretku.

"Još imamo puno posla", priznao je Zennaro.

Klasa ORC C na polju kod Murtera nije bio ni približno tako dobar kao klasa ORC B, s voditeljicom utrke Ariane Mainemarie koja je morala izvući crnu zastavu kako bi ukrotila ovu najveću skupinu na regati s 50 brodova. Olimpijac Lorenzo Bodini, taktičar na 37-metarskoj Katariini II, branitelju europske titule ORC-a, rekao je da su startovi jako teški.

"Ako te netko prevari, možeš prosvjedovati, ali u čemu je stvar, samo se moraš skinuti s linije, jer ako nisi, utrku je nemoguće nadoknaditi", rekao je Bodini.

Činilo se da današnji lider u ORC C izbjegava ovaj problem jer ima čiste staze kako bi brod obavio posao i dobre taktičke pozive koji su se pojavili s impresivnim rezultatom. Zdenek Jakoubek je na Hebe V teško pogriješio na prepunoj startnoj liniji, ali je kormilar Petr Fiala također bio zaslužan da uz vjetrovite uvjete ostvare uspjeh, koji je ipak bio malen za 28 sekundi u prvoj regati. Njihov gubitak od jučerašnjeg pobjednika navigacijske utrke Ott Kikkas Sugar 3 u drugoj utrci bio je za 1:12 minutu više od sat vremena utrke.

Nova prognoza sugerira čak i jače udare juga, uz obalu i do 20 čvorova, pa su organizatori utrke odlučili zakazati tri utrke i gurnuti sljedeću kratku navigacijsku utrku već u petak, čija prognoza u ovoj fazi nije toliko obećavajuća s vrlo laganim vjetrom. Konačna utrka "u štap" zaključit će seriju u subotu kada će biti okrunjeni novi svjetski prvaci.

FOTO: JK Val

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!